open-navfaktor-logo
search
Prekršili vlastita obećanja
SDA: Trojka zbog vlasti i par fotelja predaje HDZ-u poziciju u Ustavnom sudu BiH, grubo prekršena prava zastupnika
Pozivamo zastupnike Trojke da odbace prijedlog Komisije. Ako su njihovi stranački šefovi servilni i imaju dug prema HDZ-u, zastupnici Trojke to ne moraju biti, naveli su iz SDA.
AUTOR: Faktor
20.05.2024. u 18:08
get url
text
Odluka članova Komisije za izbor i imenovanje iz vladajuće koalicije da pred Zastupnički dom Parlamenta FBiH dostave ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja izuzetno neodgovoran potez, koji sasvim sigurno može imati teške posljedice po Bosnu i Hercegovinu i zaštitu njenog ustavnopravnog poretka, saopćeno je iz SDA u reakciji na današnju sjednicu ove komisije.
- Ovakvom odlukom su grubo prekršena prava zastupnika da biraju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s liste uspješnih kandidata. Umjesto toga im se nameće potvrđivanje kandidata po diktatu HDZ-a. Poražavajuće je da su predstavnici Trojke u lobiranju za izbor Vukoje glasniji i od samog HDZ-a - istakli su iz SDA.
Dodali su da su, izborom Marina Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, zastupnici stranaka Trojke grubo prekršili vlastita obećanja o meritokratiji, depolitizaciji pravosuđa i potrebi izbora sudije između više kandidata.
- Posebno je poražavajuća činjenica da zbog pozicija u vlasti i vlastitih fotelja Trojka uporno srlja u namjeri da HDZ-u preda poziciju u Ustavnom sudu BiH, s koje se štiti država od sve učestalijih napada na ustavnopravni poredak. Takav potez je opasan i može biti koban po interese države Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju SDA.
Pozvali su zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da umjesto stranačkih i ličnih interesa konačno izaberu interese države Bosne i Hercegovine, te da odbace ovakav prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.
- Ako su njihovi stranački šefovi servilni i imaju dug prema HDZ-u, zastupnici Trojke to ne moraju biti. Svaki od njih pred građanima pojedinačno snosi odgovornost za vlastito glasanje - istaknuto je u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.