open-navfaktor-logo
search
Borba za pravdu
SDA: Tužilaštvo BiH još uvijek štiti odgovorne za masakr na Markalama, ali i ostale zločine nad Sarajlijama
Dvadeset i sedam godina nakon stravičnog masakra na Markalama, u kojem je ubijeno 68 građana Sarajeva, a ranjeno njih 142, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije procesuiralo odgovorne za izvršavanje ovog, ali i ostalih stravičnih zločina tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, saopćeno je iz SDA.
05.02.2021. u 15:23
get url
text

- Haški tribunal je zbog granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva u Sarajevu na doživotnu zatvorsku kaznu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, ali stotine odgovornih za najteže zločine počinjene tokom opsade glavnog grada su još uvijek na slobodi. Domaće pravosudne institucije, uprkos postojanju dokaza i kredibilnih svjedoka, do danas nisu pokrenule nijedan postupak protiv direktnih izvršitelja tih zločina - navode iz SDA. 

Kako dodaju, da je interes Tužilaštva BiH za njihovim procesuiranjem potpuno izostao potvrđuje činjenica da se na optuženičkoj klupi nikada nisu našli Slavko Gengo i Milorad Džida, komandant i zamjenik bataljona Prve romanijske brigade Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a, komandant Mešovitog artiljerijskog bataljona Dušan Škrba, komandant Druge sarajevske brigade Milorad Šehovac, te stotine drugih direktnih izvršitelja zločina u Sarajevu.

- Tokom opsade glavnog grada, koja je presudama haškog tribunala utvrđena kao udruženi zločinački poduhvat, ubijeno je 11.541 osoba, od čega 1.601 dijete. Umjesto procesuiranjem tih zločina, Tužilaštvo BiH se bavi montiranjem optužnica protiv oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine - naveli su iz SDA.

SDA još jednom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno pokrene postupke protiv svih odgovornih za užasne zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, te ističu da nikada neće odustati od borbe za pravdu i kažnjavanje izvršitelja zločina nad Sarajlijama i ostalim građanima Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.