open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika u Parlamentu FBiH
SDA: Tvrdnjama da je Vukoja bio najbolji kandidat i da nema veze sa HDZ-om Trojka vrijeđa ogorčene građane
Povezivanje izbora sudije Ustavnog suda BiH sa potpuno drugačijim procesom izbora sudija u Ustavni sud FBiH i pri tome iznošenje niza neistina samo potvrđuje da Trojka nema nijedan valjan argument, tvrde iz SDA
AUTOR: Faktor
01.06.2024. u 18:37
get url
text
U zajedničkom saopćenju Socijaldemokratske partije, Naroda i pravde i Naše stranke povodom okončanja procedure izbora Marina Vukoje za sudiju u Ustavnom sudu Bsone i Hercegovine iz Trojke podsjećaju da je imenovan kandidat koji je bio prvorangirani, koji nije obavljao stranačke funkcije niti je javno iznosio političke stavove.
Istovremeno, iz Trojke podsjećaju da je koalicija Stranka demokratska akcija - Demokratska fronta prije samo dvije godine u Ustavni sud Federacije BiH birala kandidate koji nisu bili među najbolje ocijenjenim te da tada također parlamentu nije ponuđena lista sa više kandidata.
Na ove navode Trojke reagovao je Klub zastupnika SDA u Parlamentu FBiH. 
- Nakon što su svjesno pogazili Ustav i sve relevantne propise kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stranke Trojke pokušavaju lako provjerljivim neistinama skrenuti pažnju sa te činjenice i sakriti se od opravdanih kritika ogorčene javnosti.
Povezivanje izbora sudije Ustavnog suda BiH sa potpuno drugačijim procesom izbora sudija u Ustavni sud FBiH i pri tome iznošenje niza neistina samo potvrđuje da Trojka nema nijedan valjan argument kojim bi opravdala brutalno pravno-političko nasilje koje su proveli za potrebe imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH - navodi se u reakciji iz SDA.
Pored ignorisanja činjenice da su različite ovlasti i nadležnosti državnog i entitetskih ustavnih sudova, te da je potpuno različit proces izbora sudija, Trojka je, nabrajajući izabrane kandidate, svjesno propustila spomenuti i bivšeg SDP-ovog ministra koji je u prošlom mandatu izabran za sudiju Ustavnog suda FBiH, tvrde iz SDA.
- Tvrdnjama da je prvorangirani kandidat i da nije blizak HDZ-u BiH, Trojka ne samo da ne može sakriti činjenicu da je Vukoja prvorangiran zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a i Naroda i pravde, te da je bio kandidat HDZ-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, već time vrijeđaju inteligenciju građana pred kojima pokušavaju opravdati svoj postupak. 
Umjesto laži i jeftinih spinova, Trojka bi trebala javnosti objasniti zašto su na insistiranje HDZ-a pristali na nezakonit izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, što je javno priznao zastupnik Naše stranke Damir Nikšić.
Također bi konačno trebali objasniti zašto su HDZ-u isporučili JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša, upravu Razvojne banke FBiH i FERK, te šta još planiraju isporučiti toj stranci u zamjenu za pozicije u vlasti na državnom i entitetskom nivou - ističu iz SDA.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.