open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
SDA zahtijeva od Schmidta da kaže planira li nametnuti izmjene Ustava FBiH: Ukoliko posegne za ovim...
Kolegij Stranke demokratske akcije danas je održao redovnu sjednicu, na kojoj je usvojio set zaključaka.
27.03.2023. u 15:44
get url
text

VEZANI TEKST - Pivić: Novim nametanjem bi se dodatno ojačala pozicija HDZ, a Bošnjaci bi bili lišeni političkih prava

- Kolegij SDA zahtijeva od visokog predstavnika Christiana Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode po kojima planira nametnuti izmjene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivalo dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona.

SDA se snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju koje poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju HDZ-u i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji.

Na taj način bi se u potpunosti obesmislili demokratija i izbori, a bošnjačkom narodu bi bio namijenjen aprthejd u kojem bi o njihovim prestavnicima u vlasti odlučivao dio glasačkog tijela HDZ-a. HDZ bi praktično postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u zavisnosti od ustupaka koje im isporuče.

S obzirom na to da u entitetu RS vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda, te da bi ovakvim nametnutim rješenjem Federacijom BiH vladao HDZ, visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će "Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti".

Ukoliko posegne za ovim ili sličnim rješenjima, postat će očigledno da visoki predstavnik i pojedini ambasadori nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb.

Umjesto najava o nametanju izmjena Ustava, od visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili povjerenje birača, u skladu sa trenutnim ustavnim rješenjem - saopćeno je iz SDA.

Nadalje je istaknuto da Kolegij SDA smatra začuđujućim odnos stranaka "Trojke", koje "u želji da ih visoki predstavnik i pojedini ambasadori mimo Ustava i volje birača pod svaku cijenu oktroiraju u vlast, zagovaraju i podržavaju nametnuta rješenja kojima bi se trajno zacementirala pozicija HDZ-a i s vremenom obesmislilo postojanje multietničkih građanskih stranaka".

- Vlastitom voljom bi pristali na sve što su decenijama ostrašćeno kritikovali – na "nacionalne torove" i prestanak borbe za građansku državu BiH.

"Trojka" svakodnevno obmanjuje javnost da je sav problem u tome što se "SDA grčevito bori da ostane u vlasti". Istina je obrnuta, SDA se bori za poštivanje Ustava FBiH i poštivanje volje birača, a upravo se "Trojka" grčevito bori za vlast i jačanje pozicije HDZ-a, želeći da pogazi ustavna rješenja.

VEZANI TEKST - Gratz o novim intervencijama OHR-a: Uvertira u konačnu podjelu zemlje i smrt građanske BiH

SDA je spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u ovom ciklusu siguno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA - navedeno je.

Iz SDA su nakon sjednice saopćili da Kolegij SDA poziva predstavnike svih političkih stranaka iz probosanskog bloka, mimo "Trojke", da se odlučno suprotstave namjeri visokog predstavnika da nameće nove izmjene Ustava FBiH.

- Bjelodano je jasno da je isključivi cilj novih rješenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama "Trojke" u servilnom odnosu prema HDZ-u, visokom predstavniku i pojedinim ambasadorima daje se vjetar u jedra i ohrabruje ih se u namjeri da podijele i na duge staze oslabe probosanski politički faktor. Bez ostalih probosanskih stranaka "Trojka" i HDZ nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u - saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.