open-navfaktor-logo
search
Pregovori sa Vladom KS
Selimić nakon sastanka sa Nenadićem: Složili smo se da Granski ugovor mora biti potpisan, ali...
Ne nazire se kraj agoniji oko tri i po hiljade radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo ni nakon jučerašnjeg trosatnog sastanka sa predstavnicima Vlade KS na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem i četiri ministra te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakibom Katanom. 
08.09.2020. u 12:38
get url
text

Iako je prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, razgovor bio konstruktivan, do rješenja se nije došlo. 

VEZANI TEKST - Selimić: Vrhovnom sudu FBiH uputili smo pritužbu protiv Nenadića i Agić, u Zavod ćemo poslati finansijsku policiju

- Agonija radnika u zdravstvu traje od 2016. godine, a trenutna Vlada  je u ovoj priči tek nekoliko mjeseci. Mislim da se Vlada na čelu sa Nenadićem nalazi u vrlo teškoj situaciji. Na sve načine pokušali su nas razuvjeriti da nema političkih igara, ali i da nema novca. Za ovo drugo, a mi to sigurno znamo, nisu u pravu jer novca ima. Iskren da budem, a to je mišljenje svih predstavnika Sindikata, Vlada nema kapacitet da ovaj problem sistemski riješi, odnosno na godinu, dvije, tri, pet. No, nije to samo problem ove vlade, istu situaciju imali smo i sa prijašnjim vladama na čijem čelu su bili Forto, Zolj, Konaković - naglašava Selimić. 

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora bez kojeg su 19 mjeseci te usklađivanje koeficijenata kakvi su, kaže Selimić, bili 2007. godine. 

- Složili smo se da Granski kolektivni ugovor mora biti potpisan kako bi radnici imali pravnu sigurnost, ali je pitanje kad će se to desiti!? Ponudili smo da potpišemo one koje smo imali 2017. ili 2018. godine, međutim predstavnici Vlade KS boje se i ostalih "budžetara", koji će, kako kažu, ako nama bilo šta daju, također tražiti ostvarivanje svojih prava. Na kraju sastanka zaključeno je, kad premijer Nenadić interresorno vidi šta će i kako će dalje, da će nas pozvati na novi sastanak, a to bi se moglo dogoditi već naredne sedmice - dodaje Selimić.

Podsjetimo, na adresu Sindikata 17. jula stigla je presuda Vrhovnog suda Federacije BiH, po kojoj je, kako navodi Selimić, četvrti put osporena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

- Nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da nas i dalje zavlače. Poduzimat ćemo sve ono što nam zakon omogućava da im dokažemo kako ova vlada, ali i prošle nisu radile u skladu sa propisima. U Zavod zdravstvenog osiguranja KS poslat ćemo i poreznu i finansijsku policiju jer sa nama nemaju ništa potpisano, a daju plaće. Pitamo - kako? Mi smo u generalnom štrajku 13. mjeseci, a stvari se ne pomjeraju sa mrtve tačke. Možda smo i mi svojim ponašanjem, jer sve vrijeme radimo u punom kapacitetu, obezvrijedili štrajk!? No, naš stav od početka je bio da pacijenti ne smiju ispaštati zbog loše vlasti - istakao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.