open-navfaktor-logo
search
Završen ciklus
Šest institucija BiH dobilo od revizora "mišljenje sa rezervom"
Revidirane su 74 institucije
01.08.2019. u 15:40
get url
text

Ured za reviziju institucija BiH završio je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2018. godinu. Revidirane su 74 institucije. Ured za reviziju vodiče i metodologiju koju primjenjuje temelji na Okviru standarda Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija te u izvještajima o finansijskoj reviziji daje dva odvojena mišljenja – pri čemu se prvo odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, dok se drugo mišljenje odnosi na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima kojima su iste regulirane.

Od revidirane 74 institucije, Ured za reviziju je za njih šest dao mišljenja s rezervom (dva mišljenja sa rezervom i četiri sa rezervom i skretanjem pažnje) - pri čemu su tri institucije dobile mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, jedna institucija na finansijske
izvještaje, te dvije institucije i na usklađenost i na finansijska izvješća - 55 pozitivnih mišljenja uz skretanje pažnje te 12 čisto pozitivnih mišljenja.

U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Ured se uzdržao od davanja mišljenja. Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo je 935.014.410 KM. Opširnije informacije te cjeloviti izvještaji finansijske i revizije učinka dostupna su na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH.

{$galerijaFotografija}

revizija1.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.