open-navfaktor-logo
search
Život u doba korone
Sinanović: Kako ostati mentalno zdrav, koliko je opasno "na svoju ruku" uzimati tablete za smirenje
Pandemija izazvana koronavirusom odrazila se i na mentalno zdravlje, pa je sve više onih koji osjećaju simptome anksioznosti i depresije.
18.07.2020. u 17:25
get url
text

Kako u ovakvom vremenu sačuvati psihu, upitali smo prof. dr. Osmana Sinanovića, neuropsihijatra, i profesora emeritusa Univerziteta u Tuzli, koji kaže da nema lakog odgovora.

- COVID-19 je tu i radi se o ozbiljnoj bolesti od koje se umire. Toga trebamo biti svjesni i učiniti sve, odnosno poštovati mjere koje su na snazi, kako bismo sebe i članove porodice sačuvali od zaraze. Mladi koji su trenutno najveći prenosioci virusa sa nestrpljenjem su dočekali da se mogu kretati i družiti. No, moj savjet je da se to ipak svede na minimum. Nije ovo vrijeme za kafić u kojem ćemo rame do ramena sjediti i pričati sa prijateljima, jer se tako mnogi zaraze, mnogi nemaju simptoma, a virus šire dalje – naglašava Sinanović.

Napominje kako smo svakodnevno od medija bombardovani različitim vijestima o virusu i njegovom učinku na zdravlje, te da se u takvoj situaciji treba znati ponašati kako bi izbjegli nepotrebni strah i stres.

- Treba biti informisan i za to je dnevno dovoljno pola sata. Nikako ne treba satima “visiti” na portalima i ispred televizora. Ne postajemo informisaniji ako ćemo danas slušati sva tri dnevnika, od toga ćemo imati samo zbrku u glavi – dodaje Sinanović.

Smatra da je važno da svako nađe “izduvni ventil”, odnosno hobi kojem će se posvetiti u slobodno vrijeme.

- Nema jednoobraznog savjeta za sve, jer porodicu čine različite generacije i svi imaju različita interesovanja i sklonosti prema različitim stvarima. Ono što se može i to trebamo svi prihvatiti jeste izbjegavati konfliktne situacije i svađe, jer će to samo dodatno doprinijeti napetosti u porodici. Važno je da svi u svom domu osmisle nešto što će predstavljati zadovoljstvo većini. Svako ima neki hobi kojem se do izbijanja pandemije, nije mogao posvetiti zbog nedostatka vremena. Je li to neki sport, čitanje, slikanje, sviranje nekog instrumenta, kuhanje, radovi u vrtu… Dobar način da kvalitetno iskoristite ove ljetne mjesece jeste i čišćenje kuće, zašto da se u to ne uključi cijela porodica. Mnogi roditelji do izbijanja pandemije, zbog poslovnih obaveza, nisu puno provodili vremena sa svojom djecom. Evo prilike za to, a kvalitetnih načina, kako ćete iskoristiti ove dane, zaista je na pretek.

Mnogi se sikiraju što ne mogu na more, pa nije odlazak na more nešto što ne može sačekati narednu godinu, nije to jedini način da vam ovog ljeta bude dobro. Nisu preporučljive zabave, rođendani, ali jeste šetnja u prirodi. Ja evo sa svojom porodicom, koja je sastavljena od različitih generacija, sutra idem do izletišta Zlača, koje je od Tuzle udaljeno 30-tak kilometara. Zašto da ne, ponesemo sendviče i vodu, nema boljeg načina da doprinesete svom fizičkom i psihičkom zdravlju – ističe.

Kontakti se ne preporučuju, ali telefonski razgovor ili putem društvenih mreža sa prijateljima, doprinijet će, kaže Sinanović, da se bolje osjećamo.

- Ali, vrlo je važno kakav će taj razgovor biti. Treba pričati o lijepim stvarima, ispričati vic, ali nikako ne govoriti kako vam je danas bilo dosadno. Naravno, da ova situacija nije normalna, ali ponavljajući "kako vam nije dobro", vaše psihičko stanje će postajati sve teže – objašnjava.

Ističe kako u "kriznim trenucima" nikako ne treba na svoju ruku posezati za bilo kakvim anksioliticima i sredstvima za smirenje, jer izazivaju poremećaje ovisnosti koji se teško liječe.

- Nisam pobornik nikakvih lijekova, naročito ako se to uzima bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Da li joj treba anksiolitik, osoba to ne može sama odrediti. Oni koji su prije pandemije, zbog nekih psihičkih problema, uzimali takve medikamente, a sad zbog ove situacije, osjećaju dodatno pogoršanje svog stanja, savjet je da se drže terapije i ne povećavaju je ako to ljekar nije odobrio. Inače, u ovom periodu postoje tri vrste ljudi, oni koji ne vjeruju da koronavirus postoji i ponašaju se neodgovorno, druga krajnost su oni koji pretjerano reagiju, previše panike i straha dobodi do simptoma ankisoznosti i depresije, te treća grupa onih u kojoj i ja nastojim ostati, a koji su svjesni opanosti, ali su u realitetu. Važno je prihvatiti ovo stanje, pokušati organizirati život onako kako je to ranije izgledalo, ali biti odgovoran i što je najvažnije, ne dozvoliti da vas nevidljivi neprijatelj savlada – poručio je Sinanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.