open-navfaktor-logo
search
Ima li radničkog jedinstva
Sindikat BiH bira novo rukovodstvo u oktobru, ko nije izmirio dugovanja za članarine
Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) na svojoj posljednjoj sjednici donio je odluku o održavanju Skupštine u oktobru ove godine, potvrdio je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH. Šatorović podsjeća kako je osnovni uvjet za učešće na skupštini redovna uplata sindikalnih članarina.
16.06.2022. u 12:29
get url
text

Uputiti pismo granskim sindikatima 

- Savez samostalnih sindikata BiH je održao posljednju Skupštinu 21.10.2018. godine, kada je izabran predsjednik i organi SSSBiH na mandatni period od četiri godine. Dakle, u oktobru 2022. godine istječe mandat predsjedniku i organima Saveza samostalnih sindikata BiH, zbog čega je nužno ponovo održati Skupštinu kako bi se izabralo novo rukovodstvo, usvojili svi izvještaji, kao i program rada za naredni mandatni period - govori nam Šatorović i dodaje:

- Upravni odbor Saveza je na svojoj posljednjoj sjednici donio odluku o održavanju Skupštine u oktobru 2022. godine. S obzirom na to da postoji određeni broj granskih sindikata koji u prethodnom periodu nisu izmirili svoje finansijske obaveze u smislu uplate sindikalne članarine prema Savezu, a što je oduvijek bio osnovni preduvjet za učešće i odlučivanje na svakoj prethodnoj Skupštini, na sjednici Upravnog odbora Saveza zauzet je stav da se uputi pismo svim granskim sindikatima - članicama Saveza, koji će se još jednom pozvati da izmire svoje obaveze kako bi mogli aktivno učestvovati i odlučivati na Skupštini koja će se održati u oktobru 2022. godine.

VEZANI TEKST - Zaposleni u SSSBiH već 19 mjeseci bez plaća; Šatorović: Imamo jednu pravosnažnu presudu

Šatorović ukazuje da su obaveze granskih sindikata koji ne plaćaju članarine premašile milion KM.

Pokazati solidarnost i zrelost 

- Važno je naglasiti da obaveze granskih sindikata u pogledu sindikalne članarine prema Savezu na dan 31.5.2022. godine iznosi 1.049.022,83 KM i da će sva uplaćena sredstva biti iskorištena za izmirivanje obaveza koje su stvorene prema zaposlenima u Savezu, a koje su i nastale isključivo zbog neplaćanja članarine.

Mi se iskreno nadamo i vjerujemo da su svi granski sindikati koji imaju dugovanja prema Savezu, svjesni trenutne situacije u kojoj se nalazi sindikalni pokret i radnici, te da samo jedinstven sindikat može odgovoriti izazovima koji su pred nama u narednom periodu. Smatramo da je ovo izvrsna prilika da svi granski sindikati pokažu sindikalnu zrelost i solidarnost jer radnici zaslužuju jedinstven sindikat i bolji radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj u Bosni i Hercegovini - kazao nam je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.