open-navfaktor-logo
search
Vanredni kongres
Sindikat bira predsjednika, Selvedin Šatorović jedini kandidat
Šatorovićev protivkandidat sa februarskog kongresa, Redžo Kurić nije ni došao na sjednicu
21.10.2018. u 11:44
get url
text

Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH, na kojem bi za novog predsjednika trebao biti izabran Zeničanin Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, koji je i jedini kandidat za nasljednika aktuelnog predsjednika Ismeta Bajramovića, počeo je u Zenici.

Prema riječima predsjednika Verifikacione komisije Mirnesa Isakovića, kongresu prisustvuje 71 od pozvanih 100 delegata.

- Kao što znate, 14. kongres je prekinut u februaru, a sada je već oktobar. Čitavo smo vrijeme nastojali da se steknu uslovi za nastavak tog kongresa, čekali smo da vidimo kakva nam je situacija sa granskim sindikatima. Procijenili smo da je najveći problem politika, koja se upetljala u SSBiH i čekali smo da se završe Opći izbori - kaže Bajramović.

On dodaje kako je drugi uvjet da su u petak uspjeli održati i sjednicu Predsjedništva i sjednicu Glavnog odbora sa punim kvorumom, koji mogu i donijeti odluku šta uraditi dalje sa tim kongresom.

- Glavni odbor je donio odluku da se adaktira 14. kongres i povukao svoju odluku o njegovom održavanju te donio novu odluku o vanrednom Kongresu. Imamo pet granskih sindikata, zastupljenost sa cijele teritorije i iz članica granskih sindikata koji su najavili da neće učestvovati. Po logici i zakonu vjerovatnoće, svi granski sindikati su zastupljeni. Glavni odbor je donio i odluku da je jedini kandidat kolega za novog predsjednika Selvedin Šatorović - kazao je pred početak sjednice Bajramović, koji je istakao kako je bojkot određenih granskih sindikata uzrokovan uplitanjem politike.

Novina je da će biti usvojene izmjene Statuta, po kojima će se i birati novi predsjednik SSSBiH, predsjednika i zamjenika Skupština na četiri godine.

Predsjednički protukandidat Šatorovića sa februarskog Kongresa, Redžo Kurić, kako je kazao Bajramović, neće ni doći u Zenicu, jer više i nije kandidat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.