open-navfaktor-logo
search
Nehumani uvjeti rada
Sindikat: Četvrt miliona nezaposlenih, a poslodavci žele uvoziti strane radnike
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nije saglasan sa Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je kreiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH (UP FBiH).
29.11.2023. u 14:57
get url
text

Stoga su federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića pozvali da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca jer ide u potpuno suprotnom smjeru od onoga što aktuelna vlast javno zagovara.

- Kao sindikat nismo niti ćemo ikada biti protiv slobodnog kretanja radnika, ali je apsurd da u trenutku kada imamo više od četvrtine miliona nezaposlenih osoba poslodavci žele zapošljavati strance umjesto domaćih radnika/ca. Prije samo dva mjeseca je direktor UP FBiH Mario Nenadić izjavio da "nije interes poslodavaca povećan uvoz radne snage, nego je interes osigurati radnu snagu kako ne bismo došli u situaciju da ne možemo raditi. Naš interes je podići plate domaćoj radnoj snazi, zadržati našu omladinu, našu djecu u BiH". Otkud sad odjednom želja da se nedostatak radne snage nadomjesti uvozom radnika uz inostranstva, a ne zapošljavanjem ljudi koji su na evidencijama zavoda za zapošljavanje - pitaju iz Sindikata.

Ističu da su osnovni razlozi nedostatka radne snage, u najmanju ruku, nehumani uvjeti rada kod poslodavaca, gdje je prisutan prekovremeni rad a da nije plaćen, mizerne i neredovne plaće, nemogućnost radnika/ca da ostvare pravo na godišnji odmor u zakonskom minimumu, te u konačnici nesigurna radna mjesta.

- Sve navedne anomalije koje su prisutne kod velikog broja poslodavaca za rezultat imaju masovni odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, što implicira da su za ovakvo stanje krivi isključivo poslodavci, a na što smo mi prethodnih godina konstantno upozoravali kako poslodavce, tako i nadležne vlasti, no, nažalost, nismo nailazili na razumijevanje.

Predloženim Nacrtom zakona se, između ostalog, Udruženju poslodavaca FBiH daje nadležnost kantonalnih zavoda za zapošljavanje čime se ruši pravni poredak. S obzirom na to da SSSBiH još nije imenovao delegaciju sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH o Prednacrtu u ovom trenutku nije moguće raspravljati u tom tripartitnom tijelu koje čine delegacije UP FBiH, SSSBiH i Vlade FBiH - saopćio je Sindikat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.