open-navfaktor-logo
search
Usvojen zaključak
Sindikat i Vijeće roditelja pitaju šta je uopće poenta inicijative o skraćivanju školskih sati u KS?
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su jučer inicijativu o skraćenju školskih sati u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana. Ovaj zaključak, kažu iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo i Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo, nije ni morao biti donesen. Isti su, kako dodaju, mogle usvojiti same škole u skladu sa potrebama.
30.03.2023. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština KS usvojila inicijativu o skraćenju školskih sati tokom ramazana

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro komentirao je za Faktor usvojeni zaključak.

- Skupština donijela neki zaključak da bi radnici i učenici mogli da se iftare, pa mi nije jasno hoće li skratiti sve školske sate ili dio školskih sati ili školske sate u školama gdje ima druga smjena... Ne vidim logiku zašto bi u školama gdje samo prva smjena radi bili skraćeni školski sati ili zašto bi školski sati bili skraćeni učenicima koji ne poste ili onima koji poste ali završavaju nastavu do tri sata, niži uzrast – naveo je on.

Kako kaže, članovima njegovog Sindikata ovaj zaključak nije jasan te očekuju da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS danas pošalje upute školama na koji način će se on realizirati.

-  Ako je to skraćivanje svih školskih sati tokom mjeseca ramazana onda je to nonsens. I o tome onaj ko je predlagao, ko je usvajao i ko nam je to poslao ne razumije kako obrazovanje finkcioniše i šta je suština – poručuje Sivro.

Ako je poenta da se radnicima i učenicima omogući da iftare onda, ističe Sivro, takav zaključak nije morao ni biti donesen.

- To je moglo uraditi ministarstvo, ali i škole na osnovu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, odnosno Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju gdje je moguće da ministar donese takvu mjeru za one škole u kojima nastava traje do 19:10 sati – pojašnjava on.

Navodi da prema njihovim informacijama nastavni proces se inače završava najkasnije do 19:10, i do tada traje samo u pojedinim srednjim školama.

- Mislim da u osnovnim školama je rijetkost da nastavni proces traje toliko dugo. Malo je škola koje rade toliko dugo, ali je onda u tim školama moguće skratiti peti ili šesti školski sat kako bi učenici i radnici stigli svojim kućama na iftar, ako je to bila namjera – navodi Sivro te zaključuje:

- Mi zaista ne znamo šta će se iz toga izroditi u smislu instrukcije odnosno upustva Ministarstva za odgoj i obrazovanje. Sačekat ćemo da vidimo šta će ministrica Naida Hota-Muminović napisati šta škole da urade u skladu sa tim zaključkom. Onda ćemo svakako mi iz Sindikata donijeti svoj stav po tom pitanju jer ne znamo šta je po sredi, šta će biti u praksi.

I Vijeće roditelja KS sličnog je stava. Oni su istakli kako svaki mendažment škole u saradnji sa Školskim odborom može donijeti odluku o skraćenju nastave u skladu sa potrebama iskazanim u tom smjeru.

VEZANI TEKST - Naša stranka protiv skraćivanja školskih sati za vrijeme ramazana

- Škole u kojima postoji samo prva smjena ili druga smjena traje do 18 sati nemaju realno potrebu za skraćenjem nastave, kao ni zavodi ni centri kojima je zakonski sat kraći u odnosu na škole. Također, mlađa djeca moraju boraviti u produženim boravcima jer roditelji u svim zanimanjima nemaju skraćen radni dan. Pored navedenih planovi psimenih ispitivanja sa početkom školske godine su planirani i potrebno je interes učenika posmatrati i u ovom smjeru – poručili su.

Zamolili su nadležno ministarstvo da u skladu sa usvojenom inicijativom, a o načinu provođenja iste, odluku donosi isključivo škola u saradnji sa Nastavničkim vijećem i školskim odborima u kojima i roditelji imaju svoga predstavnika. Na taj će se način, dodali su, stav baze Vijeća roditelja KS i škole prenijeti vodeći računa o specifičnosti svake od njih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.