open-navfaktor-logo
search
Neistine i huškanje
Sindikat KCUS-a: Vlada KS pokazuje neobjašnjivo, neprijateljsko djelovanje prema Kliničkom centru
Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izražava veliko nezadovoljstvo i time oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a.
11.05.2021. u 13:12
get url
text

Također osuđuju oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugoržava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

VEZANI TEKST - "Trojka" kažnjava KCUS smanjenjem izdvajanja iz budžeta: Pacijenti plaćaju cijenu političkih obračuna

- Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 05. 05. 2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine pozitivno poslovao, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj - saopćili su iz Sindikata KCUS-a.

Trenutna Vlada KS, dodaju, pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH.

- KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge. Stoga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje "huškanja" građanstva prema KCUS-u, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS - naveli su.

Dodaju kako se pitaju da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni?

- Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unapređenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem i pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih pet kantona, suosnivača KCUS-a - saopćili su.

Žele se, nastavljaju, osvrnuti i na loš rad Kriznog štaba KS i smatraju ih u potpunosti odgovornim za strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme.

VEZANI TEKST - Vlada KS je liječila, umjesto da spriječi: Bilo bi manje zaraženih i umrlih da se reagiralo na vrijeme

- Premijer Vlade KS Edin Forto je izjavio da je "Sarajevo Bergamo", ali tada nije poduzeo i primijenio odgovarajuće potrebne mjere. Za mjere koje su kasnije poduzete već je bilo kasno. Pandemija se razbuktala, a uposlenici KCUS-a nakon što su skoro godinu dana jedini zbrinjavali hospitalne COVID-19 bolesnike, morali su gasiti taj požar - zaključuju.

Sindikat KCUS-a Sarajevo strogo osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način, kako ističu, prikupljanja jeftinih političkih poena.

- Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS-a Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih uopće ima, riješili. Sindikat KCUS-a Sarajevo stoji uz svoj menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi - ističu.

Na kraju, apeluju na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a – članovima Sindikata KCUS-a, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.