open-navfaktor-logo
search
Poruka Nešiću
Sindikat o kažnjenim policajcima zbog Schmitovog osiguranja: Umjesto da brinu o lošim plaćama, katastrofalnoj infrastrukturi...
Sindikat Granične policije Bosne i Hercegovine oglasio se nakon što je u medijima objavljena informacija da su trojica pripadnika GPBiH kažnjena disciplinski smanjenjem plaće jer su dozvolili osiguranju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da, navodno nelegalno, unesu oružje u Bosnu i Hercegovinu.
02.03.2024. u 19:40
get url
text

VEZANI TEKST - Granični policajci kažnjeni jer su dozvolili Schmidtovom osiguranju da unesu oružje u BiH

Iz Sindikata ističu da disciplinski postupak proveden unutar Granične policije nije pravosnažno okončan, te podsjećaju da kažnjeni policajci imaju pravo žalbe Odboru za žalbe policijskih službenika, a nakon toga i pravo na pokretanje upravnog spora pred nadležnim sudom, gdje će se dokazivati istinitost navoda dokaza koji im se stavljaju na teret, kao i iznostiti dokaze koji njima idu u prilog.

U tom kontekstu, Sindikat oštro osuđuje javno objavljivanje imena policajaca, jer su time prekršena prava koja im pripadaju prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, kao i njihovo pravo na presumpciju nevinosti, dok se ne zavši postupak.

U saopćenju ističi i da oni koji su zaduženi za policijske službenike na nivou Ministrastva sigurnosti BiH bi trebali više voditi računa o lošim plaćama i naknadama, katastrofalnoj infrastrukturi, uniformama, te nepovoljnom položaju u kojem se nalaze granični policajci sa prebivalištem u entitetu Republika Srpska.

- Oni jedini nemaju pravo na najbolji petogodišnji prosjek plaća koji su ostvarili prilikom penzionisanja, ljekarske preglede, osiguranje - navode te dodaju da bi se trebali pozabaviti sa ogromnim brojem policijskih službenika koji u ovom trenutku nedostaju Graničnoj policiji, čime se njihove kolege dodatno iscrpljuju u svakodnevnom radu, a za šta bi trebali biti plaćeni u vidu prekovremenih radnih sati.

- Sindikat je dao prijedlog u vidu izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH, na koji način da se riješi makar dio ovih problema, na šta do dana danjašneg nema odgovora - ističe se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.