open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni odgovorom
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (KS), nakon detaljnog razmatranja  odgovora Vlade Kantona Sarajevo povodom njihovih zahtjeva, donio je odluku da ide do kraja u "borbi za djecu i radnike", te najavio nastavak protesta 14. februara, kao i priprema za generalni štrajk.
03.02.2024. u 12:15
get url
text

- Dakle, radnici u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i njihovi sindikalni predstavnici se nisu prodali za 10 posto i ostali su principijelni i posvećeni borbi za djecu i prava radnika - navode iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navode, protesti prosvjetnih radnika u KS na kojima se očekuje 1.000 do 1.500 učesnika bit će organizirani 14. februara.

Iz Sindikata upozoravaju kako će, ukoliko se do 14. februara ne udovolji svim njihovim zahtjevima, imati i 13. zahtjev "koji će biti odlična pretpostavka da se brzo riješi svih 12 prethodno postavljenih zahtjeva".

- Sindikat od danas pokreće konkretne aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka (potpune obustave rada) u vrtićima i osnovnim školama na području KS i javno poziva Vladu KS-a da se sljedeće sedmice počne sa procesom mirenja koji, u skladu sa zakonom, može trajati maksimalno 30 dana - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata, istovremeno, podsjećaju na konkretne zahtjeve, koji se tiču statusa i plaća/primanja prosvjetnih radnika i nenastavnog osoblja, kao i na sadržaj odgovora Vlade KS, napominjući da nikada neće odustati od vlastitih zahtjeva.

Između ostalog, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja insistira i na učešću njegovh predstavnika u izradi pedagoških standarda i normativa i promjeni zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa.

- Da li su u zadnje tri godine ruksaci naše djece lakši, udžbenici kvalitetniji i korisniji, da li naša djeca uče po nastavnom programu koji je kreiran u skladu sa vremenom - pitaju se, između ostalog, u spomenutom sindikatu, istovremeno, poručujući da se njihova borba za ispunjenje svih zahtjeva nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.