open-navfaktor-logo
search
Demanti
Sindikat radnika u zdravstvu KS: ZZOKS izvršava ono što pregovarački tim Vlade ispregovara, navodi Vranića nisu tačni
Nakon što je Faktor jutros objavio reakciju Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, na tekst "Ministar Vranić je pokazao da ne može ništa korisno uraditi", koji je na našem portalu objavljen 29. augusta 2023. godine, u redakciju je stigao demanti Sindikata radnika u zdravstvu KS.
30.08.2023. u 11:35
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić: Podržavam borbu zdravstvenih radnika, Ministarstvo zdravstva KS ne odlučuje o plaćama

U demantiju, Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, naveo je "kako je Sindikat radnika u zdravstvu KS, odlučio reagirati na izjave ministra prof. dr. Harisa Vranića iznesene u tekstu pod naslovom "Vranić: Podržavam borbu zdravstvenih radnika, Ministarstvo zdravstva KS ne odlučuje o plaćama".

- Sindikati su 30. decembra 2022. godine podnijeli zahtjev za povećanje satnice zbog povećanja troškova života sa 2,76 na 3,28 KM. Pet mjeseci je trebalo resornom ministarstvu i Vladi KS da formiraju pregovarački tim. U junu smo počeli sa pregovorima i imali dva i po sastanka. Sve zakonske procedure i rokove sindikati su ispoštovali tako da nema potrebe za mirenjem, jer su istekli svi zakonski rokovi. Poznato je nama da oni ne poštuju zakon - navodi Sadiković.

Sindkat radnika u zdravstvu KS uz demanti dostavio je i odluku-dopis po pitanju mirnog rješavanja spora

Dodaje da "navodi ministra Vranića o povećanju plaće u postocima nisu tačni".

- Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS izvršava ono što pregovarački tim Vlade ispregovara u pregovorima, a na čelu pregovaračkog tima je ministar Vranić. Nije istina da podržava borbu zdravstvenih radnika niti da je on formirao Sindikat doktora medicine i stomatologije KS. Napominjemo da 5. septembra 2023. godine od 13.30 do 15 sati izlazimo na proteste ispred zgrade Vlade KS i radimo na pripremi generalnog štrajka - stoji u demantiju iza kojeg stoji Sindikat radnika u zdravstvu KS.

Na mail portala Faktor stigla je i informacija Upravnog odbora Komore medicinskih sestara–tehničara Kantona Sarajevo u kojoj se navodi da Komora daje punu podršku sindikatima zdravstvenih radnika u KS u, kako su naveli, rješavnju i ostvarivanju prava zdravstvenih radnika u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.