open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Sindikat traži isplatu punih plaća radnicima na bolovanju ili u izolaciji
Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (SSMSITKS), koji okuplja oko 700 članova, uputio je apel svim zdravstvenim ustanovama i njihovim rukovodiocima da se uposlenima u zdravstvu, koji su na bolovanju i u izolaciji zbog sumnje na koronavirus isplaćuje puni iznos ličnog dohotka.
16.11.2020. u 10:58
get url
text

S obzirom na situaciju sa pandemijom Covid-19, koja traje osmi mjesec, a zdravstveni radnici su isrpljeni i najizloženiji infekciji, u Sindikatu smatraju da nadležni u svim zdravstvenim ustanovama trebaju slijediti primjer JU  Opća  bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja nije od početka  pandemije isplaćivala plaće u punom iznosu, pa su one po tom osnovu izvršene i retroaktivno, za uposlenike kojima to nije ranije učinjeno.

U apelu SSMSITKS se ističe da svaki dan u uslovima epidemije predstavlja poseban izazov za angažovane medicinske radnike i ostale uposlenike u zdravstvu.

U takvim okolnostima svo medicinsko osoblje je u stanju stalnog i intenzivnog psihofizičkog napora i konstantne opasnosti od zaraze, tako da je potpuno opravdan pomenuti prijedlog o isplati punog ličnog dohotka u situaciji kada uposlenik usljed navedenih okolnosti bude primoran otići na bolovanje.

U saopćenju se također  navodi da iako se od  svih uposlenika traži maksimalni radni angažman i posvećenost obavezama njihovo  opredjeljenje da nastave sa požrtvovanim odnosom prema svakodnevnim obavezama uopće  ne dolazi u pitanje.

- Ali bi bilo korektno i pošteno da ih se barem na taj način stimulira i pokaže da se cijene njihov trud i zalaganje, navodi se u saopćenju /apelu Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.