open-navfaktor-logo
search
Radni sporovi
Sindikat uposlenika FMUP-a podnio krivičnu prijavu protiv Novalića i još pet osoba
Prijava je podnesena protiv federalnog premijera Fadila Novalića i još pet osoba - direktora poslovnih banaka u FBiH
27.05.2019. u 14:59
get url
text

Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) danas je, posredstvom advokata, a u ime policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Federalne uprave policije (FUP) i FMUP-a, Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio krivičnu prijavu protiv premijera FBiH Fadila Novalića i još pet osoba - direktora poslovnih banaka u FBiH.

Kako Sindikat u saopćenju za javnost navodi, spomenuta krivična prijava podnesena je "zbog krivičnog djela - neizvršenje sudske odluke ( član 351. Krivičnog zakona FBiH)", a u vezi s obustavom isplata po pravosnažnim i izvršnim tužbama.

- Prijava je podnesena zbog opstrukcija i nejednakog tretmana pri izvršenju presuda iz radnih sporova, u vezi s neplaćenim prekovremenim satima, noćnim radom, umanjenjem plaće..., čime je došlo do teže povrede prava članova i uposlenika čije interese i prava štiti Sindikat, kao i nanošenja štete po budžet Federacije BiH u vidu zateznih kamata, za koju najveću odgovornost snosi premijer FBiH - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata službenika FMUP-a napominju da je i Ustavni sud BiH u svojoj Odluci po apelaciji AP-1117-17 (Anto Nedić, i drugi) od 12.3.2019. godine, u odnosu na više stotina njihovih tražilaca izvršenja utvrdio povredu prava na imovinu, kao i povredu prava na pravično suđenje, što će, "ukoliko se ovakav pristup ignorisanja ovog problema od vinovnika i njihovih pomagača nastavi, prouzročiti dodatnu materijalnu štetu kao i naštetiti međunarodnom ugledu BiH zbog podnošenja predstavki Sudu za ljudska prava u Strazburu koje će uslijediti".

- Imajući u vidu da su ispunjena sva obilježja krivičnog djela - neizvršenje sudske odluke, za koje se goni po službenoj dužnosti, a koje je po svojoj prirodi svrstano u krivična djela protiv pravosuđa, od Tužilaštva očekujemo da će u najkraćem roku preduzeti potrebne radnje na utvrđivanju svih činjenica i procesuiranju odgovornih, čime bi se poslala nedvosmislena poruka da je država BiH zemlja vladavine prava u kojoj zakoni jednako vrijede za sve njene građane, bez obzira na funkcije koje su im povjerene - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.