open-navfaktor-logo
search
Upućuje i prijetnje
Sindikat upozorio: Zatvorenik u KPZ-u Tuzla u dva navrata napao stražare, nije mu određen pritvor
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH upozorio je danas na napade kojima su izloženi zatvorski stražari u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tuzla, a koji, smatraju oni, nisu adekvatno sankcionirani.
07.09.2023. u 11:16
get url
text
KPZ Tuzla
KPZ Tuzla

- U KPZ-u poluotvorenog tipa u Tuzli prilikom obavljanja redovnih aktivnosti od osuđenog lica H. A. koji tenutno izdržava jedinstvenu kaznu zatvora zbog krvičnih djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, oštećenje tude stvari i sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, fizički je napadnut pripadnik zatvorske policije-straže, koji je nakon incidenta upućen na pregled u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede, a o čemu su upoznati dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) i operativni dežurni Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK - saopćeno je iz Sindikata.

Također, dodaju u saopćenju, dan kasnije isti osuđenik napao je dva pripadnika zatvorske straže, kojima su konstatovane lakše tjelesne povrede, a o čemu su upoznati MUP i Tužilaštvo TK.

- Pored navedenog, spomenuto osuđeno lice upućuje i prijetnje koje upućuju na izvršenje najtežih krivičnih djela protiv života i tijela našim zaposlenicima - ističu iz Sindikata.

Oni navode da je Kantonalno tužilaštvo TK Općinskom sudu u Tuzli podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora osuđeniku koji je izvršio napad na zatvorske stražare.

Međutim, kako navode u saopćenju, Općinski sud u Tuzli odbio je prijedlog Tužilaštva TK te je na prvostepeno rješenje Kantonalno tužilaštvo TK uložilo je žalbu Općinskom sudu u Tuzli, koje je žalbu odbilo kao neosnovanu.

- Pripadnici zatvorske policije svakodnevno se susreću sa velikim problemima koje uglavnom uspješno rješavaju, ali ovakvim postupcima se definitivno šalje negativna poruka javnosti zbog koje se pripadnici zatvorske policije osjećaju izuzetno nezadovoljno, uzimajući u obzir specifičnost uvjeta za rad, način i oblik rada kao i uvjet za rad - zaključeno je u saopćenju Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.