open-navfaktor-logo
search
Prava službenika
Sindikati traže hitan sastanak sa Vladom KS, nezadovoljni predloženim zakonskim izmjenama
Navedeno je da bi predložene izmjene omogućile ponovno uvođenje savjetnika, što bi otežalo napredovanje postojećih državnih službenika
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 11:05
get url
text
Sa sastanka predstavnika sindikata u KS
Sa sastanka predstavnika sindikata u KS
FOTO: Fena
Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikata policije KS i Sindikalne organizacije organa uprave KS hitno će zatražiti sastanak sa predstavnicima Vlade i Skupštine KS kako bi izrazili neslaganje sa predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi KS i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.
Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić i predsjednica Sindikalne organizacije organa uprave KS Naida Tukić upoznali su prisutne na sastanku o predloženim izmjenama ta dva zakona, za koje smatraju da ne idu u korist državnih službenika i namještenika.
Navedeno je da bi predložene izmjene omogućile ponovno uvođenje savjetnika, što bi otežalo napredovanje postojećih državnih službenika, kao i degradaciju prava na žalbu odnosno njenog zaštitnog dejstva kao pravog lijeka.
Zaključeno je da sindikati već godinu dana šalju prema nadležnima razne inicijative za poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika i povećanje plata, ali da njihovi prijedlozi nisu prihvaćeni.
Ukoliko ne bude razumijevanja za njihove zahtjeve, sindikati najavljuju poduzimanje radikalnih sindikalnih mjera.
Također će biti utvrđeno zajedničko mišljenje koje će biti upućeno, osim Vlade i Skupštine, i svim zastupnicima u Skupštini KS.
Osim toga, predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo su informisali prisutne o dešavanjima na tematskoj sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća KS i o nezadovoljavajućem statusu sindikata u ESV KS u kojem dominiraju predstavnici poslodavaca, dok sindikati nemaju adekvatno zastupanje.
Dogovoreno je da se po hitnoj proceduri sazove sastanak svih reprezentativnih sindikata u KS kako bi se zajednički reagiralo na taj problem, te od predstavnika sindikata u ESV KS zatražilo održavanje tematskog sastanka o statusu i položaju reprezentativnih sindikata u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.