open-navfaktor-logo
search
Najavljeni protesti
Šteta zabranio radnicima u zdravstvu blokadu saobraćajnica: Sramna odluka, mi nismo huligani
AUTOR: Am. S.
04.06.2024. u 16:26
get url
text
Sa protesta ispred zgrade Vlade KS
Sa protesta ispred zgrade Vlade KS
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo koje predvodi Adnan Šteta odbilo je zahtjev za izdavanje odobrenja o obustavi saobraćaja koje je podnio Sindikat radnika u zdravstvu.
Naime, Glavni odbor Sindkata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio je prošle sedmice odluku da se svakim danom od 5. do 11. juna, u vremenu od 13 do 14 sati, u ulici Skenderija, na raskrnici u svim pravcima obustavi saobraćaj, a zbog isplate jednokratne pomoći.
Kako je za Faktor naveo Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, obrazloženje koje im je dostavilo Ministarstvo nije jasno.
- Zakonsko pravo smo imali da obustavimo saobraćaj kao znak protesta. Ministar Šteta je odlučio da to ne mogu dozvoliti. Nisu prihvatili. MUP, Hitna pomoć i vatrogasci su bili spremni. Međutim, odluka Ministarstva je takva. Nas zanima na koji način će odobriti ovu paradu koju najavljuju u narednom periodu, a koju i finansiraju – pita on.
O narednim koracima raspravljat će se, kaže, na sastanku Glavnog odbora.
- Ali sigurno rigoroznije mjere i veći protest. Ovakvo sramne mjere, mi nismo nikakvi huligani. Mi smo radnici u zdravstvu. Ne bismo ovo radili, ali znamo da postoji dovoljno sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja i da se može isplatiti jednokratna pomoć. Međutim, odluka Trojke je sramna – zaključuje Sadiković.
Ministarstvo saobraćaja u svom obrazloženju, između ostalog, navodi kako se može konstatovati da bi došlo do velikog poremećaja osnovnog prava građana na slobodno kretanje sa nemogućnošću iznalaska alternativnog rješenja da zadovolje svoje potrebe mobilnošću, naročito što je planirana kontinuirana obustava u sedam dana uzastopno.
Detaljnije možete pročitati u fotografijama ispod.
Obrazloženje Ministarstva saobraćaja KS
FOTO:
Faktor
1 od 4
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.