open-navfaktor-logo
search
Prosvjetari
Sivro nakon očitovanja Vlade KS i Ministarstva i dalje najavljuje proteste za 14. februar
Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje oglasili su se na koje zahtjeve Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo od 25. januara ove godine.
02.02.2024. u 12:45
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo za Faktor je kazao da odgovore Vlade još nije pročitao i da se ostaje pri protestima najavljenim za 14. februar u Sarajevu te da se nastavlja sa pripremama za generalni štrak.

Još nismo stigli pročitati odgovor Vlade KS 

U Sarajevu je od 29. do 31. januara u vrtićima i osnovnim školama bio na snazi štrajk upozorenja zbog nezadvoljstva prosvjetara.

Prosvjetni radnici imaju 12 zahtjeva gdje su istakli kako su plaće manji dio među zahtjevima. Traže strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika.

Traže povećanje koeficijenata svih radnika minimalno za 10 posto. Izjednačavanje plaća da plaćama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Traže povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave. Zatim, isplatu pomoći po uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine...

- Do ovog trenutka ništa se nije posebno promijenilo što se tiče najavljenih protesta za 14. februar, osim da smo prije 15-ak minuta dobili dopis, odgovor na naš akt od 25. januara kada smo tražili izjašnjenje Vlade Kantona Sarajevo o našim zahtjevima. Nažalost Vlada se očitovala 1.januara a mi smo danas dobili odgovore na zahtjeve. Još nismo stigli da ih pročitamo.

Nalazim se sa saradnicima na putu prema Tešnju gdje će biti sjednica Upravnog odbora našeg granskog sindikata, gdje će se razgovarati o situaciji u Sarajevu i davati saglasnost za donošenje odluke o generalnom štrajku i razgovarat će se o podršci protetsima koji su zakazani za 14. februar - rekao nam je Sivro i dodaje:

- U ovom trenutku idemo sa pripremom za proteste i za sa pripremom na generalni štrajk. Kada analiziramo odgovor Vlade KS na sedam stranica kako mi je rečeno, u putu sam pa nisam mogao to da pročitam, onda ćemo zauzeti stav da li je to prihvatljivo za sindikat ili nije, donijet će Kantonalni odbor, odnosno, Skupština Sindikata a ako bude neophodno mi ćemo to spustiti na nivo članstva da ono kaže da li je zadovoljno s tim što je Vlada zaključila a u vezi sa zahtjevima štrajka.

Koeficijenti se povećavaju za 10 posto 

Vlada i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u vezi sa zahtjevima Sindikara su poručili kako "ostaju posvećeni socijalnom dijaogu i vladavini prava".

- Nakon detaljnog razmatranja svih zahtjeva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, predstavljenih javnosti tokom trodnevnog štrajka upozorenja u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je odgovor koji je pripremilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo - saopćeno je iz Vlade KS.

Iz Ministarstva naglašavaju da su, u saradnji s Vladom i Skupštinom Kantona Sarajevo, u protekle tri godine prepoznali odgoj i obrazovanje kao ključni segment društva i izdvojili značajna finansijska sredstva za poboljšanje radnih uvjeta i opremanje i sanaciju ustanova, kao i razvoj programa i jačanje stručnih kapaciteta. Povećane su plate radnika, a Kolektivni ugovor je izmijenjen i dopunjen, uključujući dodatke na platu i povećanja koeficijenata.

Vlada, Ministarstvo i resorna ministrica još jednom iskazuju svoju opredijeljenost za nastavak unapređenja standarda uposlenika na način da im se koeficijenti povećaju za 10 posto (u ovoj godini), uz dodatna dva posto (od početka naredne godine).

Vlada je zadužila Javnu ustanovu Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo da izradi izmjene i dopune Pedagoških standarda i normativa. Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane strane da dostave prijedloge i sugestije čime je omogućeno učešće Sindikata u izradi Pedagoških standarda i normativa, uvažavajući Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Kolektivni ugovor, kao i Zakon o vijeću uposlenika i druge propise.

Iz Ministarstva naglašavaju da su organizirane konsultacije sa Sindikatom, kao i javne konsultacije o Nacrtu pedagoških standarda i normativa, koje su pružile priliku svim zainteresiranim subjektima, da dostave svoje prijedloge i sugestije.

Beneficirani radni staž utvrđuje Federalno ministarstvo rada 

- U skladu s važećim propisima, prethodna saglasnost Vijeća uposlenika ili sindikata nije obavezna za usvajanje ove odluke budući da je odredbama Zakona o vijeću uposlenika propisana obaveza pribavljanja saglasnosti Vijeća uposlenika, odnosno Sindikata, samo u četiri slučaja koja su tačno propisana članom 26. Zakona o vijeću uposlenika.

Međutim, u interesu odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo će u procesu izrade konačnog prijedloga pažljivo razmotriti sve pristigle sugestije i prijedloge - najavljuju iz ovog ministarstva.

U odgovoru na zahtjev vezan za administrativne reforme, iz Ministarstva naglašavaju spremnost za razgovor nakon što od Sindikata dobiju pojašnjenje o kojim administrativnim reformama je riječ. U vezi sa zahtjevom da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, iz Ministarstva napominju da se ta pitanja utvrđuju propisima viših nivoa vlasti - federalnog i državnog nivoa.

- Što se tiče beneficiranog radnog staža, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH definiše da takvu odluku pravilnikom utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na prijedlog nosioca osiguranja, kao i da se primjenjuje na ona radna mjesta na kojem je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje - ističu iz Ministarstva.

Pomoć po Uredbi Vlade FBiH nije moguće isplatiti, jer je Vlada Kantona Sarajevo predvidjela rast plata kroz uvećanje osnovice za obračun plate, kao i kroz povećanje koeficijenata za obračun plate.

Odbacuju navode Sindikata o razlikama u plaćama u odgojno-obrazovnim ustanovama u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Jedan broj uposlenika u obrazovanju ima veće plaće od uposlenih u Institutu

- Analiza plaća u školama u Kantonu Sarajevo pokazuje da jedan broj uposlenika u obrazovanju imaju veća primanja od uposlenika Instituta, i to prije svega zahvaljujući dodacima omogućenim primjenom Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja - obrazlažu iz resornog ministarstva.

Također, u vezi sa zahtjevom za promjenom zastarjelih i obimih nastavni planova i programa, podsjećaju da je Kanton Sarajevo prvi započeo reformu nastavnih planova i programa i otvoreni su za daljnja unaprjeđenja.

Iz Vlade i Ministarstva naglašavaju spremnost za nastavak socijalnog dijaloga.

- Ministarstvo je tokom pregovora naglašavalo svoju posvećenost socijalnom dijalogu. Pregovarački timovi su nastavili rad s nedvosmislenom namjerom za postizanje boljih uslova za radnike u obrazovanju kroz Kolektivni ugovor - podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će odgovor dostaviti Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.