open-navfaktor-logo
search
Sindikat obazovanja
Sivro o štrajku upozorenja: Nije problem samo novac, želimo da se zaustave i kvazireforme Naide Hota Muminović
Saudin Sivro Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo za Faktor je kazao kako je štrajkom upozorenja koji će trajati zaključno sa srijedom pokazano da imaju punu podršku roditelja.
29.01.2024. u 09:42
get url
text

Naveo je da jutros 99 posto roditelja nije dovelo djecu u vrtiće a od preostalih jedan posto djeca ipak nisu vraćena.

VEZANI TEKST - Vrtići i osnovne škole u KS zbog štrajka upozorenja vraćaju djecu do 9.30 sati

- Prosvjetni radnici provode štrajk upozorenja u skladu sa zakonom a to znači minimum poslova, nema rada sa djecom i učenicima. Mi smo u posljednjih 14 dana od donošenja odluke jasno artikulisali da nećemo primati djecu u vrtićima i osnovnim školama od 7,30 do 9,30 sati.

U međuvremenu smo dobili podršku roditelja pojedinačno i Vijeća roditelja. Naše informacije sa terena su da 99 posto roditelja nije u vrtiće dovelo djecu. Dakle, solidarisali su se u punom kapacitetu a oni koji su doveli djecu, ta djeca su primljena. Tu su djeca ali se sa njima ne radi. Nećemo djecu ostaviti na cjedilu. Na isti način će se provoditi i sutra i prekosutra štrajk upozorenja - rekao nam je Sivro.

Dodaje kako je u osnovnim školama zabilježeno da nijedan učenik nije došao u školu. Navodi kako nastava u prvoj smjeni počinje od 9,30 sati a da nema promjena kod druge smjene.

- Sindikat od početka priča da nisu problem novci, ima ga u budžetu. I taj problem oko novca i pregovora, kolektivni ugovor će vjerovatno biti riješen ali mi ne želimo da se samo na tome završi.

Želimo da se zaustave kvazireforme koje provodi ministrica obrazovanja u KS Naida Hota Muminović, koja nam je 12 posto majka a 80 posto maćeha, koja se nije do sada oglašavala nego je putem Facebook komunicirala hvaleći se da je potrošila novce iz budžeta u rekonstrukciju škola.

Mi nismo zadovoljni jer nema suštinske reforme koja podrazumijeva izmjenu nastavnih planova i programa, nove udžbenike, kvalitetenije. Manji broj obaveznih predmeta, časova... - poručio je, između ostalog, Saudin Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.