open-navfaktor-logo
search
Nedostatak kadra
Sivro od Vlade KS traži saglasnost za zapošljavanje u vrtićima i osnovnim školama: Konkurs u maju ili potpuni kolaps
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo saglasnost za raspisivanje javnih konkursa za prijem radnika na neodređeno vrijeme predškolskim ustanovama i osnovnim školama u školskoj 2024/2025. godini.
27.02.2024. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li drugo polugodište u osnovnim školama u KS započeti dvosatnim štrajkom?

Predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro kazao je kako su nesigurnost radnih mjesta, niske plate, loši uslovi rada, stres na poslu i stalne reforme glavni uzročnici nezainteresovanosti mladih ljudi za studiranje na nastavničkim fakultetima i napuštanja radnih mjesta prosvjetnih radnika.

- Prije sedam dana smo premijeru KS uputili zahtjev u kojem smo zatražili da Vlada KS odobri raspisivanje javnih konkursa u vrtićima i osnovnim školama. Odgovor još nismo dobili. Javni konkursi za školsku 2024/2025. godine bi trebali biti raspisani u maju i završeni prije početka godišnjih odmora.

Ukoliko do kraja mjeseca ne dobijemo odgovor, ponovo ćemo uputiti isti zahtjev - izjavio je za Faktor Sivro.

Veliki problem u Kantonu Sarajevo je, dodaje, nedostatak stručnog kadra u vrtićima i osnovnim školama, a posebno nastavnog kadra.

- Niske plate, prevelika administracija i stalne kvazireforme su obrazovni sistem doveli u situaciju da sa velikom zabrinutošću čekamo novu školsku godinu.

Ukoliko Vlada KS uvaži molbe, zahtjeve, prijedloge i primjedbe Sindikata, izvjesno je poboljšanje situacije u obrazovanju - kazao je Sivro koji upozorava da "ćemo se već početkom školske 2024/2025. vjerovatno suočiti s potpunim kolapsom jer neće biti dovoljno radnika za rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama". 

-  Kvalitetniji i reformski zakoni po mjeri učenika i njihovih učitelja i odgajatelja, standardi po mjeri prosvjetih radnika a ne ministrice i podzakonski akti, a posebno promjene nastavnih planova i programa, reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje prevelikog broja obaveznih nastavnih časova i predmeta mogu dovesti do drastičnog poboljšanja stanja u obrazovanju KS - kazao je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.