open-navfaktor-logo
search
Velikosrpski projekat
Sjećanje na mart 1992. i izglasanu nezavisnost: Barikade Karadžićevog SDS-a kao u uvod u agresiju na BiH
Barikade na ulicama Sarajeva 2. marta 1992. godine, ali još nekih drugih bh. gradova u režiji Srpske demokratske stranke bile su brutalna reakcija na izraženu demokratsku volju većine građana Bosne i Hercegovine koji su na referendumu održanom 29. februara i 1. marta glasali za nezavisnu državu i izlazak iz tada već krnje Jugoslavije. 
01.03.2023. u 07:14
get url
text

Priče iz SDS-a i tadašnjih njegovih vodećih ljudi poput ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika da se radilo o spontanoj reakciji na ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji su lažne. Naime, tokom druge polovine 1991. i početkom 1992. SDS je pod dirigentskom palicom velikosrspkih ideologa već povukao nekoliko radikalnih poteza koji su za cilj imali destabilizaciju BiH i njeno razbijanje.

VEZANI TEKST - Ratni komandant Sejo Čardaklija o prvim barikadama u Sarajevu: Da zatreba, opet bismo branili BiH

Tako je krajem ljeta 1991. osnovana tzv. Srpska autonomna oblast Bosanska krajina ili Autonomna oblast Krajina, desio se napad JNA na selo Ravno u Hercegovini, a 9. januara 1992. formirana je tzv. Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Pokušaj razbijanja BiH išao je u dva pravca - parainstitucionalni koji je predvodio SDS, dok je Jugoslovenska narodna armija (JNA), koja je krajem 1991. i 1992. praktično postala srpska vojska u službi Slobodana Miloševića finalizirala pripreme za okupaciju BiH. Dovoljno se sjetiti izgrađenih artiljerijskih položaja oko Sarajeva što je bila priprema za opsadu glavnog grada BiH.

Karadžić i ostala zločinačka bratija barikadama u martu 1992. između ostalog testirala je i "motivaciju" srpskog naroda za predstojeći krvavi pohod i spremnost patriota da im se odupre što su i učini postavljanjem kontrabarikada. Barikade na kojima su bili maskirani i dobro naoružani Karadžićevi sljedbenici su tog 2. marta osvanule na Vracama, Pofalićima, Grbavici...

Nažalost, bilo je i poginulih. Drugog marta ubijen je Ramo Biber, radnik na osiguranju sarajevske žičare. U 17. godini ubijen je i Kenan Demirović, zločin se desio na Kobiljoj Glavi. U večernjim satima Kenan i njegov rođak Atif popeli su se na livadu iznad kuće na Kobiljoj Glavi. Iz šume je odjeknula rafalna paljba iz automatske puške. Kenan je ubijen, a Atif ranjen u nogu.

Ramo Biber i Kenan Demirović: Mučki ubijeni 2. marta

Glavni operativac SDS-ovih barikada bio je Rajko Dukić. On je Karadžića izvjestio tog 2. marta da je "sve presječeno, sve držimo. Sarajevo je u blokadi, kompletno".

Mjesec kasnije Sarajevo je opkoljeno, Beograd je, sve se dešavalo u režiji zločinačkog režima Slobodana Miloševića i realizacije velikosrpskog projekta, očekivao brz pad glavnog grada, samim tim i BiH.

No hrabrost i prkos Bosanaca i Hercegovaca je osujetio te planove, država je opstala i danas ponosno slavi 31. godinu nezavisnosti.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.