open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sjednica NSRS-a: Usvojen sporni nacrt zakona o imunitetu
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je na redovnoj sjednici usvojila pet zakona i pet nacrta zakona među kojima je Nacrt zakona o imuntitetu Republike Srpske – prijedlog zastupnika.
22.12.2023. u 19:13
get url
text

Ovim zakonom predstavnici vlasti u RS-u bit će zaštićeni od nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

To znači da zastupnici u Skupštini RS, članovi Vlade RS, predsjednik i dva potpredsjednika, te delegati u Vijeću naroda RS neće biti, ukoliko bude usvojen ovaj zakon, krivično ili građanski odgovorni za glasanje za zakone, odluke ili potpisivanje ukaza, između ostalog.

Upravo za to se trenutno tereti predsjednik RS-a Milorad Dodik, i v.d. direktor Službenog glasnika RS Miloša Lukića protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Usvojeni su Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS, Zakon o elektronskom novcu, uz prihvaćene amandmane, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, uz prihvaćene amandmane i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu.

Također usvojeni su Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Nacrt zakona o lovstvu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.