open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Škola na Čengić Vili nakon 56 godina postojanja dobija novu fasadu
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa kantonalnim ministrom  komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almirom Bečarevićem posjetili su školu "Osman Nakaš" na Čengić Vili, gdje će se u narednom periodu realizirati projekat utopljavanja školske zgrade.
27.07.2023. u 15:24
get url
text
OŠ Osman Nakaš
OŠ Osman Nakaš

Na radost više od 500 učenika, njihovih roditelja i nastavnika, škola će po prvi put nakon 56 godina postojanja dobiti novu fasadu, krov, prozore i rasvjetu.

- Po drugi put smo u zadnjih sedam dana u  OŠ "Osman Nakaš", gdje su u protekloj sedmici izvedeni radovi izgradnje parkinga pored ove škole. Interesantno je da je škola u tom centralnom urbanom dijelu Općine Novi Grad i da nije imala ni jedno parking mjesto. To je predstavljalo veliki problem i za uposlenike škole, ali i za roditelje i ostale građane koji tu dolaze. U saradnji sa upravom škole, definisan je prostor za izgradnju parkinga i parking je izgrađen, a također se u narednim danima treba riješiti i prilaz školi sa saobraćajnice. Utopljavanje škole koštat će više od 300 hiljada maraka - rekao je načelnik Efendić.

Ministar Bečarević je kazao da Vlada Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) provodi projekat energijske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo, kojim je predviđeno oko 40 objekata na kojima će biti urađena obnova fasade, zamjena prozora koje se tiču uštede energije.

- U sklopu ovog LOT-a predviđena je i OŠ "Osman Nakaš", predviđeno je oko 170.000 eura i bit će realizovana fasada, sanacija krova, sanacija krova fiskulturne sale i dio prozora, tako da mogu da kažem da bi nakon završene tenderske procedure EBRD-a svi radovi trebali biti završeni u prvoj polovini naredne godine i da će škola dobiti ono što preko 50 godina nije obnavljano - dodao je ministar Bečarević.

Edin Đedović, direktor škole izrazio je zahvalnost načelniku Efendiću i ministru Bečareviću na lijepoj vijesti, koja će obradovati sve učenike i uposlenike škole, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.