open-navfaktor-logo
search
Ocjenjivanje zaposlenih
Skoro pola ministarstava BiH nije ispoštovalo propise, kazne nisu predviđene
Skoro pola ministarstava na nivou BiH nije ispoštovalo zakon i pravilnik, ali ni zaključak Vijeća ministara BiH da sve institucije dostave izvještaje o ocjenjivanju državnih službenika. To nije učinilo ni nekoliko drugih institucija Bosne i Hercegovine.
04.05.2021. u 07:52
get url
text

Prema informaciji Agencije za državnu službu BiH, koju je razmatralo Vijeće ministara, polugodišnje izvještaje u kojim je ocijenjen rad zaposlenih dostavilo je tek 56 institucija Bosne i Hercegovine, među njima samo pet ministarstava, i to ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, finansija i trezora, sigurnosti, pravde te civilnih poslova.

VEZANI TEKST - Većina "super uspješna": Ocijenjeno 1.645 državnih službenika i samo jedan baš nikako ne radi

Samim tim izvještaje nisu dostavili ministarstva komunikacija i prometa, odbrane, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vanjskih poslova.

- Uredne izvještaje dostavili su i SIPA, Agencija za državnu službu, Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH, IDDEEA, Agencija za statistiku i Direkcija za evropske integracije, od institucija sa većim brojem državnih službenika. Ostale institucije koje su dostavile izvještaje su upravne organizacije sa relativno malim brojem državnih službenika – naveli su iz Agencije za državnu službu i izvještaju koji je razmatralo Vijeće ministara, a koji smo dobili.

Istakli su da, s obzirom na sve to, nije realna prosječna ocjena rada svih državnih službenika koja je data, a riječ je o ocjeni 3,67 (naročito uspješan).

Uz to, veći broj institucija koje su dostavile izvještaj za period od jula do decembra prošle godine to su učinile izvan propisanog roka, a ima ih koje su ignorisale ovu svoju obavezu ni nakon urgencija.

Tražili smo od Agencije za državnu službu odgovor na pitanje koje institucije nisu ispoštovale propise. Odgovoreno nam je da ih je 56 dostavilo izvještaj o ocjenjivanju svojih službenika, ali ne i koje to nisu učinile, uz obrazloženje da nemaju pravo voditi registar državnih službenika zbog zabrane Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, ali i da su neke institucije nakon sačinjavanja izvještaja dostavile svoje informacije dok je jedan broj izuzet od ove obaveze.

Ipak, prema određenom spisku bh. institucija može se uočiti da svoje obaveze na vrijeme nisu izvršili, između ostalog, Agencija za antidoping kontrolu, Centralna izborna komisija, Institut za akreditiranje, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Odbor državne službe za žalbe, a tu je i Uprava za indirektno oporezivanje koja je pak obavijestila da oni jednom godišnje vrše ocjenjivanje pa će svoj izvještaj dostaviti kada završe taj proces.

Obaveza dostavljanja izvještaja o ocjenjivanju državnih službenika najmanje dva puta godišnje propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama BiH.

Kako su nam odgovorili iz Agencije za državnu službu BiH, blagovremeno dostavljanje izvještaja ovoj agenciji, kao i sva pitanja u vezi sa ocjenjivanjem državnih službenika, propisani su i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH.

VEZANI TEKST - Obuka i "razvoj" državnih službenika ove godine će nas koštati više od pola miliona KM

No, nisu predviđene sanskcije za nepoštivanje odredbi zakona i pravilnika.

- Redovno ocjenjivanje državnih službenika važno je za ostvarivanje prava državnih službenika iz radnog odnosa, kao i ukazivanja na odgovornost za izvršavanje, odnosno neizvršavanje obaveza. Također je redovno ocjenjivanje bitno i zbog određivanja potreba institucija BiH za obukom državnih službenika – odgovoreno je iz Agencije za državnu službu BiH.

Treba istaći da je ovih 56 institucija ocijenilo 1.645 službenika, ali su 240 njih ostali neocijenjeni.

Obrazloženja su ta da su neocijenjeni službenici više od tri mjeseca bili na bolovanju, porodiljskom odsustvu, probnom radu, ili su tek stekli status državnog službenika...

{$galerijaFotografija}

Izvještaj ADS BiH o ocjenjivanju državnih službenika od jula do decembra 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.