open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Skupština USK usvojila rebalans; Musić: Sazvana mimo Poslovnika, "Osmorka" nema kapacitet za političku stabilnost
Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je danas većinom glasova rebalans budžeta USK za ovu godinu.
23.12.2022. u 23:06
get url
text
Sjednica Skupštine USK

Kako je prenijela RTVUSK, novac će biti iskorišten za povećanje decembarske plaće i drugih naknada budžetskim korisnicima, isplatu naknade bivšim borcima, konačno uspostavljanje rada Ureda za borbu protiv korupcije, što su od Vlade USK duži period tražili zastupnici SDA, kao i dodatnih dva miliona maraka za poljoprivredu.

Povodom održane vanredne sjednice Skupštine, oglasio se večeras zastupnik SDA Jasmin Musić.

Kako je naveo, Klub zastupnika SDA nije podržao prijedlog rebalansa budžeta USK i finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja jer nije prihvaćen njihov  amandman koji je predvidio isplatu jednokratne novčane pomoći budžetskim korisnicima i zdravstvenim radnicima u iznosu od 1080 KM po uzoru na FBiH, veliki broj kantona i općina.

- Današnja sjednica nije sazvana u skladu sa Poslovnikom jer je izmjenama istog u prošloj godini utvrđivanje dnevnog reda stavljeno u nadležnost Kolegija koji trenutno ne postoji. Klub SDA insistira da se imenuje rukovodstvo Skupštine i uspostavi Kolegij kako bi nastavak rada Skupštine bio zakonit i transparentan.
Uprkos tome, zbog važnosti materijala i osjećaja odgovornosti prema onima na koje su se tačke dnevnog reda odnosile aktivno smo sudjelovali u radu i iznijeli stavove SDA USK.

Sjednica je potvrdila ono što smo rekli prije dva mjeseca: "Osmorka" nema kapacitet osigurati političku stabilnost u našem kantonu. Građani USK-a su birali zastupnike u Skupštini da rješavaju njihove probleme, a ne da budu taoci antiSDA koalicija. Nastavljamo i dalje biti konstruktivni, otvoreni, štititi Ustav, zakone i Poslovnik i djelovati u interesu onih koji su nas birali - napisao je Musić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.