open-navfaktor-logo
search
Šta se može do marta
Slijedi ispunjavanje "Trojkinih" obaveza prema Dodiku i Čoviću, prema EU i (ne)otvaranje pregovora: Nema prečica...
Niko nije u stanju izvući precizan popis uvjeta potrebnih da bi Evropska unija u martu donijela odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU, ali ako je suditi po izjavi premijera Nizozemske, onda će se tražiti ispunjavanje svih kriterija, u potpunosti ili dobrom dijelu svakog od njih. Nema puno vremena, a djelovanje vladajuće koalicije "Trojke", SNSD-a i HDZ-a nije obećavajuće.
24.01.2024. u 14:55
get url
text

Ovo je kazao Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon jučerašnje posjete delegacije EU-a Bosni i Hercegovini i razgovora s bh. zvaničnicima.

Deleagciju EU-a činili su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Nizozemske Mark Rutte i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Posjeta je upriličena dva mjeseca prije nego što EU treba odlučiti hoće li otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju.

Kroz izjave von der Leyen i Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, provlačila su se tri zakona kao uvjeti koji bi doprinijeli da u martu bude donesena pozitivna odluka, i to zakoni o sprječavanju sukoba interesa, o sprječavanju pranja novca i o sudovima.

Ipak, na pitanje novinara postoji li grupa priroteta ili se baš sve iz 14 prioriteta mora riješiti do marta, von der Leyen je dogovorila da je generalna poruka da treba snažan fokus i što više priorteta da se ostvari ukoliko je to moguće.

No premijer Nizozemske bio je najkonkretniji i poručio da nema prečica, da je ostalo još puno posla za BiH "ako želimo u martu imati pozitivnu odluku" i da je potreban suštinski napredak po popisu 14 prioriteta.

VEZANI TEKST - Iz EU jasna poruka: Pred BiH je puno posla prije otvaranja pregovora, nema nikakvih prečica

Koje su zapravo poruke poslali i šta to BiH do marta mora usvojiti pitali smo državne parlamentarce.

- Ja sam tu vidio tri vrste poruka. Prva su poruke Von der Leyen i njene poruke su političko-diplomatskog karaktera, poruke ciljanog optimizma sa znakovima popustljivosti i najave ublažavanja kriterija. Očigledno ima saznanja o atmosferi potpunog nerada i nereda u vladajućoj koaliciji "Trojke", HDZ-a i SNSD-a i da su na korak od kolapsa i na okupu ih drži samo spremnost "Trojke" na ustupke Miloradu Dodiku (predsjedniku SNSD-a) i Draganu Čoviću (predsjedniku HDZ-a) na nepopravljivu štetu države – odgovorio je Kešo.

Dodao je da je druga vrsta poruka ona premijera Nizozemske Marka Ruttea.

- On je jasno i pristojno kazao da očekuje ispunjavanje uvjeta iz 14 prioriteta i da će se on, odosno Nizozemska, ravnati po tome.

Treća vrsta poruka je od Plenkovića. One su višeznačne. S jedne strane poruke su prijateljske. S druge strane su u koliziji s pravilima EU-a, vrijednostima pa i presudama Evropskog suda za ljudska prava. BiH je suverena zemlja kao i Hrvatska i od Hrvatske očekujemo da poštuje državu BiH, poštuje naše Predsjedništvo, sve institucije BiH i posebno evropske principe i vrijednosti u okviru kojih bi svaki građanin ove zemlje bio zaštićen u svojim temeljnim pravima – naglasio je Kešo.

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu

Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da je nakon jučerašnjih izjava kristalno jasno da EU ne traži od "Trojke" da udovoljava željama Dodika i Čovića po pitanju Ustavnog suda BiH i Predsjedništva BiH.

- Ova dva pitanja nisu nikakav uslov za martovsku odluku. EU traži, posebno premijer Nizozemske, zakonska rješenja iz oblasti sukoba interesa, pravosuđa, pranja novca, FRONTEX-a – dodao je Đonlagić.

Na pitanje hoće li to biti ispunjeno i jesu li ta tri zakona dovoljna za otvaranje pregovora, odgovorio je da se neće ispuniti.

- "Trojka" se papirom iz Laktaša obavezala Dodiku i Čoviću udovoljiti kada su u pitanju Ustavni sud BiH, Predsjedništvo BiH i CIKBiH. Oni će sada tražiti cijeli paket iz Laktaša u Parlamentu BiH – rekao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku u Laktašima: Partneri iz FBiH su omekšali

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u bh. Parlamentu, rekao je da su jučerašnje poruke onakve kakve smo čuli mnogo puta, formalno kulturne, kurtoazne, ali s jasnom podlogom da domaće vlasti moraju isporučiti konkretne rezultate.

- Poznata je Briselska uvjetna podrška otvaranju pregovora BiH sa EU, ali imam osjećaj da aktuelna vladajuća SNSD, "Trojka", HDZ očekuje da se to samo od sebe desi, da nekom njima znanom kupovinom vremena, prolongiranjem ozbiljnih reformi u društvu jednostavno "onako" dobijemo datum za simbolično otvaranje pregovora sa EU – dodao je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.