open-navfaktor-logo
search
Građani zabrinuti
Slijedi li poskupljenje: Povećanje plaća rudarima morat će se jednom preliti i na račune građana za struju
Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, prije tri dana kazao je kako ne očekuje dalje povećanje cijena gasa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, ali da je poskupljenje električne energije moguće, mada još nije primljen zvaničan zahtjev za korekciju cijene.
16.12.2022. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić: Ne očekujemo povećanje cijena plina u FBiH, moguće poskupljenje struje

Građani su zabrinuti, pitaju se zašto se najavljuje poskupljenje domaćeg proizvoda, električne energije, i to profitabilne javne kompanije, konkretno Elektroprivrede BiH. S druge strane, gas koji dolazi iz Rusije neće biti skuplji, iako se ekonomsko-politički aspekt nabavke i uvoza ovog energenta mijenja skoro na dnevnoj bazi. 

- U cijeloj BiH svake godine cijena struje povećava se privredi, ne i stanovništvu. Međutim, i u tom slučaju stanovništvo osjeti to poskupljenje jer rastu cijene proizvoda i usluga.

Nije popularno građanima podići cijene struje, većina stanovništva ima niske plaće i upravo zato nemamo tržišnu cijenu struje koja bi po ekonomskim pokazateljima trebala biti znatno veća - objašanjava za Faktor makroekonomski stručnjak prof. dr. Faruk Hadžić. 

Prof. dr. Faruk Hadžić, makroekonomski stručnjak

VEZANI TEKST - Andelija: Ako sindikat rudara bude insistirao na svojim zahtjevima, moguće je poskupljenje struje

Smatra kako je značajna olakšavajuća okolnost činjenica da za razliku od gasa i nafte BiH kontroliše ovaj važan energetski resurs.

- Ne prijeti nam nestašica struje niti može doći do kolapsa sistema. Elektroprivrede u BiH izvoze određene količine struje i tako zarađeni novac može pokriti minuse koji eventualno nastaju zbog nepostojanja tržišne cijene struje. Na taj način se možda može izbjeći povećanje.

Znači, na potezu su vlasti, prije svega Vlada FBiH, da nakon godine u kojoj su imali rekordne naplate poreza programom subvencija pomognu stanovništvu ukoliko dođe do poskupljenja struje jer će prema sadašnjim pokazateljima 2023. godina biti teška u ekonomskom smislu. Naravno, bude li poskupljenje neophodno, onda ono treba biti minimalno - ističe Hadžić.

VEZANI TEKST - Andelija: Bez vrednovanja učinka u rudnicima, struja će biti skuplja 40 posto

U aprilu ove godine direktor EPBiH Admir Andelija upozorio je "bude li sindikat insistirao na svojim zahtjevima, ići ćemo prema Vladi FBiH sa prijedlogom povećanja cijene električne energije". Mjesec kasnije uslijedilo je linearno povećanje plaće rudarima za 230 KM, a nedavno su produženjem važenja kolektivnog ugovora plaće rudarima povećane za još 11 posto.

- Povećanje plaća rudarima morat će se jednom preliti i na račune građana za električnu energiju. To je, praktično, neminovnost - podvlači Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.