open-navfaktor-logo
search
Direktor EPBiH
Andelija: Ako sindikat rudara bude insistirao na svojim zahtjevima, moguće je poskupljenje struje
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija u razgovoru za Faktor komentarisao je zastoj u pregovorima u vezi sa kolektivnim ugovorom radnika u rudnicima te stanju u Rudniku Zenica.  
19.04.2022. u 10:57
get url
text

VEZANI TEKST - Rudarima u Zenici ne uplaćuju se rate kredita, EPBiH nema prijedlog, za 1. maj moguć veliki protest

Sindikati su se povukli iz pregovora zato što EPBiH, kako oni tvrde, nije dostavila svoj prijedlog kolektivnog ugovora te zbog činjenice da se zaposlenim u Rudniku Zenica ne uplaćuju rate na ime podignutih kredita. 

- Nisam član pregovaračkog tima EPBiH, ali znam da je zapelo na pravima sindikalnih povjerenika u rudnicima. Sindikat insistira da u novom kolektivnom ugovoru budu jasno definisana ta ogromna prava. Zatim, traže povećanje plaće za 20 posto - kaže Andelija.

Iz sindikata najavljuju da će ukoliko ne bude napretka u pregovorima u vezi sa kolektivnim ugovorom do 26. aprila, za 1. maj održati veliki protest pred EPBiH i Vladom FBiH u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Andelija: Neproizvodnjom u rudnicima imat ćemo problem s isplatom novembarskih plaća

 

Nije isključen ni generalni štrajk. 

- Nema potrebe za protestom. Mora se znati da je sindikat zaustavio reorganizaciju rudnika. Bude li sindikat insistirao na svojim zahtjevima, ići ćemo prema Vladi FBiH sa prijedlogom povećanja cijene električne energije - najavljuje Andelija. 

Upoznat je sa situacijom u Rudniku Zenica, jednom od sedam u sastavu Koncerna EPiH.

- Stanje je sljedeće. Rudnik Zenica od ostvarenog prihoda ne može da isplati ni neto plaću zaposlenim, a da ne govorimo o drugim obavezama, uplati doprinosa, plaćanju dobavljačima...

VEZANI TEKST - Zenički rudari traže deblokadu računa Rudnika


Znam da su banke počele skidati rate, a to se sve dešava jer Rudnik Zenica već mjesecima ne ostvaruje plan. A u ovaj rudnik uložili smo mnogo, kupljeno je novo široko čelo, lokomotive... Ali nema efekata, oprema ne može sama raditi - riječi su Andelije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.