Povod za sastanak je bio novi kolektivni ugovor za rudare i najava štrajka u rudniku Kreka.

Direktor Elektroprivrede BiH Andelija ističe da novi tekst kolektivnog ugovora uvažava ključne zahtjeve rudara u vezi povećanja satnice i toplog obroka, no sindikati odbijaju uvođenje vrednovanja radnog učinka što može dovesti do variranja u visini plaće od minus 30 posto do plus 15 posto, u zavisnosti od ispunjenja plana.

- Uzevši u obzir trend u podbacivanju norme u proizvodnji, želim jasno naglasiti da vrednovanje učinka štiti interese svih građana Federacije BiH, koji će, ako ne bude usvojeno, cijenu električne energije plaćati 40 posto skuplje od trenutne, koja je najjeftinija u regionu. Podsjećam da su se sindikati obavezali uvesti vrednovanje radnog učinka još 2021. godine, što još nije ispunjeno – objašnjava Andelija.

Kad je riječ o najavi štrajka u rudniku Kreka zbog blokade bankovnog računa i upitne isplate oktobardke plaće, ministar energije, rudarstva i industrije Džindić ističe da je to rezultat sudskih presuda po tužbama radnika za plaćanje doprinosa za penzijsko osiguranje.

- Tužbe su kontraproduktivne jer otežavaju rad, a Elektroprivreda BIH se već obavezala uvezati staž svakom radniku kako stiče uslove za penziju. Dosad je na taj način uz pomoć Vlade FBiH uvezan staž za 10.000 radnika – objašnjava Džindić i dodaje da će resorno Ministarstvo pratiti aktivnosti koje provodi Elektroprivrede BiH i pružiti potrebnu asistenciju da ova dva pitanja riješi na najkvalitetniji mogući način kako za rudare tako i za građane Federacije BiH.