open-navfaktor-logo
search
Sve ponude bile iste
Slovačka i Mađarska platile 17 eura po dozi Sputnjik V, kao i Federacija BiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je saopćila da će ovaj entitet u narednih nekoliko dana nabaviti rusku vakcinu Sputnjik V. Odabrane su dvije forme koje su imale najbolju ponudu, a to su MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke. Cijena je 17 eura po dozi.
11.03.2021. u 17:23
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić o vakcinama: Firme MGM Farm i Krajinagroup su odabrane zbog brzine nabavke i kriterija

- Zanimljivo da je cijena od svih sedam ponuda bila 17 eura po dozi. Radi se o tržišnoj cijeni koja se iskristalisala. Izabrali smo dvije kompanije za vakcine Sputnik V koja najbrže može nabaviti vakcine. Prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 doza - rekao je premijer Fadil Novalić nakon sjednice Vlade. 

Premijer je obrazložio da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. 

- Prometnik da bi nam prodao vakcine mora uraditi registriraciju u Agenciji za lijekove BiH. Nas zanima registracija lijeka. Obje kompanije su ponudile Sputnik V, ušle su u naš izbor zbog brzine i kriterija. Najbolja je vakcina ona koja dođe prva - rekao je Novalić.

Mađarska je, također, dala zeleno svjetlo za hitnu upotrebu ove vakcine. Osim toga, nabavili su i kinesku vakcinu. 

Kako prenose tamošnji mediji, Sputnjik V koju kupuje i Federacija, Mađari su platili po istoj cijeni kao i FBiH. 

VEZANI TEKST - Sve više zemalja obustavlja vakcinisanje AstraZenecom

- Doza ruske vakcine košta 17 eura, što znači da vakcinisanje jedne osobe košta 34 eura, dok je u slučaju kineske (Sinopharm) cijena za dvije doze 63 eura - izjavio je danas Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera. 

Slovačka je početkom ovog mjeseca dobila prvu isporuku od 200.000 ruskih vakcina Sputnik V. Prema navodima medija i oni su vakcinu platili 17 eura po dozi. 

Sputnjik vakcina je sada odobrena u 46 zemalja, iako su na Zapadu u početku bili skeptični u vezi s ruskim proizvodom, navodi Euronews. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.