open-navfaktor-logo
search
Stav komisije u Parlamentu
Slučaj "Pazarić": Sabina Ćudić se nije ponašala u skladu sa Etičkim kodeksom
Etička komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH donijela je zaključak da se zastupnica Sabina Ćudić nije ponašala u skladu sa članom 9. Etičkog kodeksa u slučaju objave informacija i fotografija iz Zavoda Pazarić.
24.02.2021. u 16:43
get url
text

Samira Begić, predsjednica Etičke komisije, kazala je da u članu 9. Etičkog kodeksa stoji "da će se svaki zastupnik, odnosno zastupnica u svojim istupima za govornicom koristiti argumentima, vodeći računa o vlastitom dignitetu i dignitetu doma, da neće ugroziti ugled, da neće upućivati nikakve neprimjerene komentar za izabrane zvaničnike i neće vršiti radnje kojima će se ometati tok sjednice".

- Taj materijal koji je ona imala u svojim rukama nije uopće bio prezentiran ni na kolegiju, nije prezentiran predsjedavajućem doma. Ona je napravila presedan, sazvala konferenciju i bez da je ikoga upoznala o problematici, iznijela taj problem u vezi sa slučajem "Pazarić" i zahtijevala da se razmatra taj dan na sjednici, iako da bi mi nešto razmatrali na sjednici, moramo imati materijale unaprijed u svojim rukama, što niko od zastupnika nije imao. Ona je zaobišla sve procedure kojima se nešto stavlja na dnevni red, a kamoli da se održi vanredna sjednica. Vodeći se zdravim razumom i poslovnikom, svi su odlučili da se taj dan ne raspravlja, već da se organizuje tematska vanredna sjednica što je i učinjeno u narednom periodu, međutim ona je to iskoristila i na svoj populistički način, da privuče medije i da prezentira i rekla je kako je Klub SDA bio suzdržan, međutim taj dan se po poslovniku nije moglo razmatrati, nije bilo materijala, nije bilo ničega – kaže Begić.

Ističe kako niko nije bio upoznat sa materijalima koje je prezentirala Ćudić.

- Mi nismo bili upoznati uopće, ona je imala materijale, slike i ona je zahtijevala taj dan da se razmatra bez materijala, da se nekoga osuđuje. Mi nismo nadležni da nekoga osuđujemo ili ne osuđujemo, imaju druge insitucije i ne znamo ni da li je to ona prijavila Tužilaštvu, sudu, policiji, što je bila dužna kao obični građanin, a još naročito s obzirom na to da je zastupnica u Federalnom parlamentu – kaže Begić.

Sjednica komisije je održana puno kasnije.

- I bilo koju drugu odluku i bilo koji drugi zaključak da smo donijeli, ponovo bi to bilo iskorišteno da smo mi protiv kažnjavanja mogućeg kriminala u Zavodu Pazarić, protiv bilo čega drugog, opet bi ona okrenula u svoju korist, da smo mi protiv štićenika, protiv toga da se neko kazni, a to je u nadležnosti institucija, a ne u nadležnosti Federalnog Parlamenta – pojašnjava Begić.

Pitali smo šta nakon ovog zaključka.

- Ništa, taj Etički kodeks datira iz 2008. godine. Kada sam ja preuzela ovu komisiju i kada smo počeli sa radom, u suštini to je radno tijelo koje zasjeda samo po prijavama, primijetili smo u slučaju kolege Adisa Arapovića kada je sastavio Facebook status za omalovažavanje žrtava silovanja, da kodeks ima manjakovst i da ne prati 2020. godinu u tom momentu. Ja sam neki dan svima u Zastupničkom domu uputila zahtjev odnosno poziv, ko ima sugestiju, primjedbu na etički kodeks da svoje prijedloge dostavi najkasnije do 10. marta, i da mi idemo u izmjene etičkog kodeksa. Međutim jučer u razgovoru sa sekretarom komisije saznajem da nijedan još zastupnik, od nas 98, nije uputio niti jednu žalbu ili primjedbu, pa vidjet ćemo kako će izaći. U svakom slučaju etički kodeks treba izmijeniti da bi pratio današnje vrijeme medija, u suštini ništa se ne dešava, a svi se žale na manjkavost – upozorava Begić.

Podsjeća da u Etičkom kodeksu uopće nema uvršteno izjašnjavanje zastupnika, iznošenje stavova na društvenim mrežama, na privatnim Facebook profilima.

- Imamo tri vrste kazne za nedolično ponašanje. Međutim, nemamo u Etičkom kodeksu da na online zasjedanjima ne smije zastupnik imati stranačka obilježja iza sebe, na reverima sakoa također, na maskama. Dosta je nedorečenih stvari. I ovo što ima članova Etičkog kodeksa kada bismo mi na svakoj sjednici postupali po ovome, imali bismo svaki put nešto da radimo, od kodeksa odijevanja, ponašanja za govornicom, svaki put bismo imali nešto da razmatramo – zaključuje Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.