open-navfaktor-logo
search
Plenarna sjednica
Slučaj zemljišta u Varešu i na Jahorini: Ustavni sud BiH privremeno obustavio sporne odluke vlasti u RS-u i FBiH
AUTOR: Faktor
31.05.2024. u 13:29
get url
text
Jahorina, ilustracija
Jahorina, ilustracija
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na plenarnoj sjednici privremene mjere kojim se van snage stavljaju kako odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom je promijenila namjenu državnog zemljišta na području Vareša, tako i odluka vlasti entiteta RS o načinu i uvjetima prodaje nekretnina na Jahorini putem licitacije. 
Osporene odluke su obustavljene do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o ovim predmetima. 
Kada je u pitanju Vareš, kako je saopćeno iz Ustavnog suda BiH, Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 
- Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) podnio zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 114/23 od 29. decembra 2023. godine) - piše u saopćenju.
Također, Ustavni sud je donio još jednu važnu odluku.
- Odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine - navedeno je.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.