open-navfaktor-logo
search
Poslodavci u FBiH
Smailbegović: Voljeli bismo da sukob unutar Sindikata konačno stane i da imamo s kim razgovarati
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, kaže kako ni njima ne odgovara razjedinjenost Saveza samostalnih sindikata BiH koja je godinama prisutna jer žele da znaju ko će im biti socijalni partner u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije.
18.06.2023. u 13:56
get url
text

Na jednoj strani je Mevludin Bektić koji okuplja 19 granskih sindikata, a koji ne priznaju Selvedina Šatorovića za predsjednika Saveza samostalnih sindikata.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritorij Federacije nadležno je da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj i socijalnu stabilnost... Ovo tripartitno tijelo čine predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

VEZANI TEKST - Bektić: Šatoroviću je istekao mandat; Šatorović: Istekao je i mnogim predsjednicima stranaka pa...

- Ja ne znam ko će biti socijalni partner u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Mi bimo najviše voljeli, da budem iskren, da taj sukob u Sindikatu BiH jednom stane i da imamo s kim razgovarati, a ne da smo između dvije vatre. Iskren da budem, ova situacija ni nama ne odgovara. Mi smo do sada bili priklonjeni grupaciji okupljenoj oko Mevludina Bektića zato što su tamo svi industrijski sindikati iz realnog sektora. Dakle, devet industrijskih sindikata, gdje je naše dominantno članstvo, u toj je grupaciji. To nam je bio motiv - govori nam Smailbegović.

Kaže kako će mu biti drago da se unutar Sindikata BiH konačno dogovore ko će ih predstavljati.

- Bilo bi nam drago da, koliko sutra, sjednu i dogovore se ko će njih prestavljati, hoće li Šatorović ili neko drugi. To je zaista njihova interna stvar i ne bih ulazio u to. Ali krajnje je vrijeme da počne sa radom ESV. Mi smo već dva puta upućivali inicijativu da se održi kolegij, prvi sastanak, međutim nema nažalost još povratne informacije iz Vlade FBiH, usmeno imamo u smislu "da, hoćemo, evo dok stignemo..."

Vjerujem da im je gužva, ali ne vidim opradan razlog da ne sjednemo i ne napravimo neki prvi sastanak, ali... Što se nas tiče, mi smo spremni. Čak smo i insistirali dva puta na održavanju sjednice - govori nam Smailbegović.

VEZANI TEKST - Ko će predstavljati Sindikat u ESV-u, Vlada FBiH imenovala svoje predstavnike

Iako je Mevludin Bektić koji predstavlja 19 granskih sindikata u dva navrata tražio sastanak da premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, to se još nije dogodilo.

Nikšić je održao sastanak sa Selvedinom Šatorovićem koji okuplja Sindikat metalaca, telekomunikacija i osnovnog obrazovanja i sve je izvjesnije da će u ESV-u Šatorović predstavljati SSSBiH.

U Vladi FBiH na čijem čelu je bio premijer Fadil Novalić, Bektić je predstavljao Sindikat BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.