open-navfaktor-logo
search
Parlamentarna skupština BiH
Snježana Novaković Bursać i Zlatan Begić dobijaju naknade za odvojeni život
Također, Kolegij, čija je sjednica zakazana za srijedu, trebao bi donijeti i rješenja kojim se odobrava naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe zastupniku Mirsadu Kukiću
10.05.2019. u 17:56
get url
text

Predsjedavajuća Zastupničkog oma državnog Parlamenta Borjana Krišto, za srijedu 15. maja zakazala je sjednicu Kolegija ovog doma.

Na dnevnom redu ove sjednice članovi Kolegija trebali bi razmatrati i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, kojeg je u februaru ove godine usvojilo Vijeće ministara. Radi se o prijedlogu zakona na osnovu kojeg bi se u praksu trebao uvesti takozvani elektronski potpis, što bi znatno olakšalo poslovanje firmi u BiH. Zahvaljujući elektronskom potpisu brojni segmenti poslovanja bi se, umjesto odlaskom na šalter, mogli završiti elektronskim putem.

Međutim, i prije nego što je Vijeće ministara razmatralo tekst ovog zakona, iz RS-a su dali negativno mišljenje, tvrdeći da bi njegovim usvajanjem došlo do prenosa ovlaštenja sa entiteta na državu.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i nakandama, koje su predložili zastupnii Mirjana Marinsković-Lepić i Predrag Kojović, kao i prijedlog izmjena Zakona o sudskoj policiji, koje je pripremilo vijeće ministara.

Kolegij bi trebao odrediti i nadležne komisije koje bi trebale raspravljati o nisu zakona koji se već nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Također, Kolegij bi trebao donijeti i rješenja kojim se odobrava isplata naknada za odvojeni život zastupnicima Snježani Novaković Bursać i Zlatanu Begiću, te naknade za korištenje privatnog vozila u službene svrhe zastupniku Mirsadu Kukiću.

S obzirom da je SNSD ranije najavio da neće učestvovati u radu državnog Parlamenta dok ne bude predložen mandatar za sastav novog Vijeća ministara, pitali smo potpredsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojšu Radmanovića da li će prisustvovati ovoj sjednici.

- Zajedno sa predsjedavajućom Krišto dogovarao sam sjednicu Kolegija, što podrazumijeva i aktivno učešće u radu. Tako je bilo i na prethodnim sjednicama - kazao nam je Radmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.