open-navfaktor-logo
search
Nedostatak defektologa
Sofić: Rad s djecom od prve do sedme godine života mnoge bi spasio odlaska u Zavod u Pazariću
Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, Dom zdravlja Kantona Sarajevo trebao bi imati devet defektologa, i to sedam somatopeda i dva oligofrenologa. No mjesecima ova ustanova nema nijednog uposlenog sa zvanjem - somatoped.
23.08.2023. u 08:29
get url
text

Iako iz godine u godinu u KS raste broj djece koja trebaju podršku defektologa, Dom zdravlja se, prema riječima Amira Sofića, defektologa, oglušuje o potrebe svojih građana.

Broj strahovito raste

- Broj djece koja trebaju pomoć defektologa posljednjih godina strahovito raste. Nažalost, mi nemamo tačne podatke jer to niko ne vodi. Ne znamo koliki je taj broj bio prošle, a koliki je ove godine. Dom zdravlja je trebao imati saradnju sa vrtićima, da defektolozi daju upute kako će se i šta raditi sa djecom kod kuće. Sve je prepušteno roditeljima, u najvećem slučaju majkama, jer zbog zabrinjavajućeg broja i razvoda, one su te koje najčešće brinu o djeci - navodi Sofić.

 VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS bez somatopeda: Zapošljavaju ljekare kojih ima viška, a roditelji djecu vode u Zagreb i Beograd

Na cijelom području KS samo u Domu zdravlja Vogošća radi jedan oligofrenolog koji bi, ako se stvari, kako dodaje Sofić, postave onako kako treba, trebao raditi u školi.

- Zaista je neshvatljivo zašto menadžment Doma zdravlja ne postupa po Pravilniku, nego dopušta da roditelji svoju djecu vode kod privatnika ili u susjedne Zagreb i Beograd i tamo plaćaju časove po 40 KM. Zašto se, pored sedam inicijativa koje su u prethodnom periodu uputili zastupnici Skupštine KS o zapošljavanju tog kadra, do sada ništa nije uradilo? Svi nalazi koji se trebaju napisati za djecu i omladinu, koji imaju bilo kakve smetnje, prepušteni su samo jednom oligofrenologu. I onda se, nakon svega, pitamo što nam je situacija u Zavodu u Pazariću ovakva kakva jeste? S jedne strane, imate Dom zdravlja, koji ima riješenu sistematizaciju, ali koju ne želi sprovesti, a s druge strane, Zavod u Pazariću, koji prema svom Pravilniku o sistematizaciji, nema mogućnost upošljavati veći broj defektologa - naglašava Sofić.

Amir Sofić

Dodaje kako je, nakon posljednjeg snimka zlostavljanja štićenika u Pazariću, dobio veliki broj poziva roditelja koji su tražili savjet i pomoć.

- Nakon inspekcijskih nadzora neke stvari pokušale su se riješiti, ali ako u toj ustanovi imate više od 26 zaposlenih ekonomista, a samo dva defektologa na više od 150 štićenika, ne možete očekivati nikakve pomake. Bilo je pokušaja radne i kreativne terapije, međutim te stvari se moraju sistemski riješiti da imamo inkluzivno uključivanje i integraciju takvih osoba u životne sredine. Uvijek u svemu tražim uzrok. Agresivni oblici ponašanja poznati su kod osoba sa poteškoćama, međutim ljekar koji je tamo uposlen, zajedno sa svojim timom, treba odrediti adekvatnu terapiju za njih, a ne da se štićenici vezuju i tuku. Nakon toga takve osobe se uključuju u radnu okupacionu terapiju. Sport se pokazao jako dobrom aktivnošću kod takvih osoba. Međutim, u Zavodu Pazarić, koliko sam upoznat, to je prepušteno samim štićenicima jer nemaju vođene, ciljane sportske aktivnosti. Izvanredne rezultate postigli su kineziolozi koji rade s djecom sa posebnim potrebama, posebno u plivanju i džudu. Dakle, potrebno je okupiti stručne ljude i napraviti sistematski program koji će štićenici primjenjivati - naglašava Sofić.

Nepoštivanje Pravilnika

Zbog nepoštivanja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Domu zdravlja KS, Sofić će, kaže, ovih dana uputiti pismo direktoru Baltiću.

- Zašto ustanova objavljuje konkurse za fiziterapeute, medicinske sestre i druga radna mjesta, a ne želi ispoštovati ono što su tražili Skupština KS, predsjednik Sindikata zdravstva JUDZKS, Jasmin Avdović... Svi urgiraju da se kod Baltića probudi empatija prema djeci koja trebaju podršku defektologa. Zamislite koliko bismo djece mogli spasiti da ne idu u Zavod u Pazariću ako bismo s njima radili od prve do sedme godine života? Veliki je to broj! Govorim to zato što je ključno pitanje rane intervencije u radu sa djecom, kad imamo neuroplastičnost mozga da se može najviše popraviti. Ne može jedan čovjek biti jači od cijele Vlade KS, Upravnog odbora Doma zdravlja - zaključuje Sofić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.