open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Softić: Optužbama na račun Bošnjaka Raspudić samo dokazao da je islamofob
Zastupnik u Saboru susjedne Hrvatske Nino Raspudić očigledno se suočava sa manjkom ideja i konstruktivnih prijedloga kojima bi dao smisao svom političkom angažmanu, pa poseže za optužbama na račun Bošnjaka kako bi stekao naklonost bujajuće hrvatske radikalne desnice - istaknuo je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.
19.02.2021. u 15:46
get url
text

Kako naglašava "iznošenjem neutemeljenih optužbi Raspudić ne da ne dokazuje postojanje navodnog islamističkog terorizma kao najveće sigurnosne prijetnje u Bosni i Hercegovini i regionu, već samo potvrđuje svoju islamofobiju i šovinističke svjetonazore".

- Takve optužbe nas ne iznenađuju, s obzirom da su postale dio tradicionalnog narativa struktura koje u nedostatku razumnih argumenata kojima bi opravdali svoje političke metode i ciljeve Bošnjacima i bošnjačkoj politici neargumentovano fakturišu povezanost sa radikalizmom i terorizmom.

Uprkos činjenici da su Bošnjaci bili najveće žrtve nasilja zasnovanog na etničkim i vjerskim netrpeljivostima, što je utvrđeno i ovjekovječeno presudama međunarodnih sudova, bošnjački politički predstavnici nikada nisu tim zločinima davali religijske prefikse. Tako, primjera radi, pokolj u Ahmićima nije bio katolički terorizam već ratni zločin čiji izvršitelji imaju svoje ime i prezime i koje su Raspudićevi istomišljenici svečano dočekivali nakon izdržavanja zatvorskih kazni - kaže Softić. 

Takav odnos ukazuje na civilizacijsku razliku između bošnjačke politike i one politike koju Raspudić propagira i čiji eksponent nastoji postati.

- Preporučujem Raspudiću, ukoliko ima ambicije da postane kredibilan političar i da se njegovi stavovi uvažavaju i van okvira radikalnih desničarskih krugova, da se prije iznošenja sličnih optužbi upozna sa izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija koji govore o rezultatima institucija države Bosne i Hercegovine u borbi protiv ekstremizma i terorizma, pa i onog koji on naziva "islamističkim" - ističe Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.