open-navfaktor-logo
search
Sjednica 22. augusta
Špago: Dodik prevodi "Trojku" žednu preko vode, slijedi nova prevara građana u Parlamentu BiH
Prije nešto manje od mjesec čelnici stranaka koji čine vlast na državnom nivou održali su sastanak u Sarajevu nakon kojeg su uobičajeno poslali poruke pune optimizma, napretka na evropskom putu Bosne i Hercegovine, dogovorenim reformama...  
17.08.2023. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH

Tada su predstavnici "Trojke" (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka), Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata najavili kako će se na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći set evropskih zakona i imenovanje novog ministra finansija, a kandidat je Srđan Amidžić (SNSD).

Sjednica ovog Doma održat će se u utorak, 22. augusta i na dnevnom redu koji je objavljen na zvaničnoj stranici PSBiH nema tačke o glasanju za novog ministra, iako je Milorad Dodik (SNSD) kazao kako je to dogovoreno. Također, iz koalicije su u julu najavili da će se sastati još jednom do 22. augusta, ali zasad nema informacija da će se to i desiti. Podsjetimo, u međuvremenu je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika. 

- Tačka koja bi se bavila time može biti uvrštena na dnevni red na proširenom kolegiju prije sjednice ili dopunom dnevnog reda na samoj sjednici.

Međutim, da bi se to uopće razmatralo neophodno je da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto imenuje novog ministra. A, koliko znamo, to se još nije desilo - kaže za Faktor Šerif Špago, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu PSBiH.

VEZANI TEKST - Od eskalacije do relaksacije: Zašto je Dodik privremeno stao na loptu i koga je sve usput predriblao

Kada je u pitanju set zakona bitnih za evropski put radi se o zakonu o ombudsmenu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te slobodi pristupa informacijama.

- Što se tiče predloženog zakona o VSTV-u, taj dokument kritikovala je međunarodna zajednica. Navodno, neke tačke su kasnije izbrisane, prošli put nije imao entitetsku većinu u Zastupničkom domu

Za pretpostaviti da će ovaj put imati. Međutim, važno je naglasiti da ovaj dokumnet nije usklađen sa pravnom stečevinom Evropske unije, ne ispunjava njihove standarde. Njegovo eventualno usvajanje bit će nova prevara građana BiH u režiji "Trojke", HDZ-a i SNSD-a. Također, to se odnosi i na predloženi zakon o ombudsmenu - ističe Špago.   

VEZANI TEKST - Predah od "velike galame": Sastanak poslužio Dodiku da popuni fotelje, pa da nastavi kursem koji je zacrtao

Upravo je naš sagovornik podnio amandman na predloženi zakon o slobodi pristupa informacijama.

- U amandmanu sam naglasio kako drugostepeno žalbeno vijeće ne može biti Vijeće ministara, već institucija ombudsmena. Također, može se ići na sud i pokrenuti upravni postupak. Amandman nije usaglašen na komisiji i utorak će se Zastupnički dom odrediti o njemu. Iako su naše primjedbe na tragu stava EU, to vladajućoj koaliciji ništa ne znači - kaže on.

Špago smatra da Dodik prevodi "Trojku" žedne preko vode, kako bi se to reklo u narodu. 

- Taktika mu je prosta, dokumenti prođu na Vijeću ministara, a onda se trguje u Parlamentu BiH. Da bi prošli parlamentarnu proceduru, Dodik ucjenjuje, pa je tako nedavno za njegovu "kooperativnost" Uprava za indirektno oporezivanje dobila zeleno svjetlo za kupovinu zgrade u Banjoj Luci. Ranije je Dodik uvjetovao "Trojku" pristankom na istočnu interkonekciju, i to su mu ispunili - podsjeća Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.