open-navfaktor-logo
search
Halilagić upriličio prijem
Spasioci kod premijera TK: Pokazali smo bosansko srce, posljednji napustili Tursku
Premijer Tuzlanskog kantgona (TK) Irfan Halilagić priredio je danas prijem za članove spasilačkih službi s područja TK, koji su u okvirima cjelovitog tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) učestvovali u spasilačkim akcijama nakon zemljotresa u Turskoj.
22.02.2023. u 15:47
get url
text
Prijem u Vladi TK
Prijem u Vladi TK

- Niti jedan spasilac nije mogao ostati imun na djecu koja se igraju pored ruševina. Iz svog i iskustva mojih kolega znam da su BiH i naši spasioci, pripadnici FUCZ-a, u očima turskog naroda postali mnogo veći nego što su bili. Stekli smo prijatelje iz Turske i iz cijelog svijeta. Pokazali smo šta je bosansko srce, bosanski inat i bosanska hrabrost - rekla je Sandra Musić iz FUCZ-a.

Razlog za to je velika požrtvovanost naših spasilaca, koju su pokazali kroz 24-satni rad na terenu.

- Bili smo jedina zemlja svijeta koja je došla u Tursku i ponudila 24-satnu pomoć. I zaista smo 24 sata bili na terenu i niti jednom nismo postavili pitanje kada akcija spašavanja prestaje. Naša jedina misao je bila da budemo tamo i da pružimo 300 posto naših mogućnosti. Tursku smo napustili tek onda kada je AFAD odlučio da se prekidaju akcije spašavanja. Posljednja smo država koja je napustila Tursku i nevjerovatne su scene našeg ispraćaja iz regije, gdje se ljudi zahvaljuju na doprinosu koji smo dali - rekla je Sandra Musić.

U okviru tima FUCZ-a u Turskoj je boravio 51 spasilac.

- Čuli smo iz prve ruke čuti o okolnostima u kojima su spašavali živote, ali smo otvorili pitanje naših kapaciteta te kako Vlada TK može unaprijediti ovu oblast. Oni su na pravi način predstavljali sve nas, u situaciji gdje je država bila zakočena i pokazali su veliko bosansko srce i svima im se zahvaljujem - rekao je premijer Halilagić.

Mirza Džinović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK, rekao je da je današnji sastanak iskorišten i za razgovor o jačanju struktura zaštite i spašavanja.

- Na nivou TK Kantonalna uprava civilne zaštite će, uz podršku Vlade, raditi na formiranju tima za zaštitu i spašavanje od 100 do 150 ljudi. Uporedo bi, u koordinaciji s Federalnom upravom civilne zaštite, formirali centar za obuku. Time bismo ljude, eksperte za pojedine oblasti, koje već imamo, maksimalno iskoristili i njihovo znanje prenijeli na nove generacije te proširili naše kapacitete - kazao je Džinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.