open-navfaktor-logo
search
Nastavak blokada
Špirić otkrio ko je sazvao sastanak zvaničnika iz RS-a i ambasadora Kvinte
Sve tačke dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su odbijene zbog izostanka podrške Kluba srpskog naroda, čime je odlukom političkih struktura iz entiteta RS nastavljena blokada rada državnih institucija.
14.02.2020. u 12:13
get url
text

Dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je nakon sjednice pojasnio da je današnje postupanje Kluba srpskog naroda bilo usklađeno sa zaključkom sa posljednjeg sastanka u Banjoj Luci, koji je organiziran zbog odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

- Mi smo na tragu te odluke danas glasali protiv svih odluka koje su u vezi s bilo kojom tačkom dnevnog reda i to je naš stav, do definitivnog stava Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana u ponedjeljak i tada ćemo vidjeti koji su dalji koraci predstavnika vlasti na nivou institucija BiH iz RS-a – kazao je Špirić.

Pojasnio je Špirić i zašto su delegati iz Kluba srpskog naroda na današnjoj sjednici glasali protiv svih prijedloga, umjesto suzdržavanja od glasanja, što je najavljeno nakon sastanka u Banjoj Luci.

- Mislim da se radi o istoj stvari. Neodlučivati znači dozvoliti da se glasa protiv interesa RS-a. Mislim da je naš stav da ne dozvolimo da se donosi bilo koja odluka dok se ne uđe u rješavanje problema koji je u vezi s Ustavnim sudom BiH – izjavio je Špirić.

Govorio je Špirić i o sinoćnjem sastanku u Predsjedništvu BiH, kojem su prisustvovali zvaničnici iz entiteta RS i ambasadori Kvinte.

- U tim razgovorima su ambasadori Kvinte informirani o zaključcima koji su doneseni u Banjoj Luci. Dalje vam ništa ne mogu reći. Bio je jedan sasvim korektan sastanak. Inicirao ga je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik – izjavio je Špirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.