open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Spisateljica Nura Bazdulj Hubijar pretjerala na Facebooku: Morbidni vicevi o ubijenim ženama zgrozili javnost
Na Facebook profilu i stranici književnice Nure Bazdulj Hubijar, koji su pretpostavlja se autentični i na kojima ona administrira, s obzirom da na njima obiluje sadržaj poput privatnih fotografija i odlomaka iz njenih knjiga, u posljednja 2-3 dana pojavili su se neprimjereni vicevi.
04.03.2024. u 10:23
get url
text

Konkretnije, riječ je o dva vica u kojima je glavni junak Mujo. U jednom on ubija Fatu, u drugom neku drugu ženu. Pričanje viceva jeste dio naše kulture, uglavnom zabave radi, no, nije smiješno ako glavni "junak" ubija ženu, posebno u danima kada tome svjedočimo gotovo na dnevnoj osnovi, kada je femicid gotovo svakodnevnica na ovim prostorima.

 

Spisateljicu Bazdur Hubijar prati oko 111 hiljada korisnika ove društvene mreže, pa je time njena odgovornost za sadržaj koji objavljuje i veća.  Neki od njenih pratitelja reagirali su i kritizirali je zbog ovakvog postupka.

- U vremenu kada imamo sve više femicida, nasilja nad ženama, vi pišete viceve na taj račun?! Nemam riječi. Užasno šta spisateljica čije radove nam djeca čitaju u udžbenicima objavljuje - neki su od komentara. 

Statistički gledano, prema nekim procjenama čak 40 posto svih ubistava u Bosni i Hercegovini rezultat su femicida. Dakle, nije smiješno.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.