open-navfaktor-logo
search
Gdje ima dima...
Spremaju li se izmjene u Vladi FBiH, ulazi li NES; Isak: To su budalaštine; Ogrešević: Nemam definisan stav
Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali, kazao je Ilija Cvitanović
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
13.05.2024. u 11:48
get url
text
Ogrešević i Isak
Ogrešević i Isak
O rekonstrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine se sve više spekuliše u javnosti. Može se čuti kako se sprema smjena federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, a čije je pojedine poteze kritizirala i Ambasada SAD-a u BiH kao i smjena Nediljka Rimca, kadra HDZ 1990. Rimčev navodni grijeh, između ostalog, je to što ne želi potpisati imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Navodno njih bi zamijenio kadar iz Narodnog evropskog saveza (NES).
Kako će biti, šta će biti...
Koliko ima istine u tome pitali smo Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.
- Kao i vi pratim spekulacije. Naša uloga trenutno ne postoji u tome. Nikakve uloge u ovoj fazi nemamo. Kako će biti, šta će biti, ne mogu to nagađati. Ne znam. Nekakva intimna razmišljanja treba zadržati za sebe. Nemam definisan stav - rekao nam je Ogrešević.
Upitali smo da li ga je kontaktirao neko iz stranaka koje su u Vladi FBiH.
- Ne znam šta da vam kažem. Rekao sam. Nemam komentar - kazao nam je Ogrešević.
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 u emisiji "Istraga sedmice" na Hayat TV, kazao je kako nije problem da odu u opoziciju, jer su 16 godina bili opozicija. Ipak, smatra kako neće doći do rekonstrukcije Vlade FBiH, tačnije do smjene ministra Rimca.
- Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali. Smatram da će Vlada u sastavu u kojem je počela i izgurati mandat - rekao je Cvitanović.
Poručio je da će se imenovati generalni direktor KCUS-a onda kada se ispoštuje zakon, procedure.
Budalaštine i neostvarene želje 
- Da je bila kompletna dokumentacija, Rimac bi potpisao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića. Nije potpisao samo zato što se nisu pravni i formalni uvjeti stekli. Čim se steknu uvjeti koje ispuni Gavrankapteanović ili neko drugi, ta saglasnost će biti potpisana, tako je meni rečeno. Ovdje je stvar čuvanja procedure, zakona - poručio je Cvitanović.
Zatražili smo komentar i federalnog ministra Rame Isaka na sve glasnije priče o njegovoj smjeni i kako bi i na njegovo mjesto mogao biti imenovan kadar NES-a.
- To su budalaštine i neostvarene želje - kratko nam je odgovorio Isak.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.