open-navfaktor-logo
search
Gasi se proizvodnja
Srbija zabranila uvoz iz BiH, a maline u hladnjačama naši proizvođači još nisu ni naplatili
Iako su proizvođači iz Republike Srpske sa područja Bratunca, Srebrenice i Milića svoje maline predali vlasnicima hladnjača prije skoro pola godine i to po znatno nižoj cijeni od očekivane, ni taj novac im još nije isplaćen. Isto se desilo i u Federaciji BiH i svake godine sve je manje proizvođača malina u Bosni i Hercegovini.
12.01.2024. u 08:03
get url
text

- Vlasnici nekoliko hladnjača koji su preuzeli maline iz prošlogodišnjeg roda sa područja Bratunca, Srebrenice i Milića. Samo u ove tri lokalne zajednice više od hiljadu porodica živi od rada u malinjacima, u kojima su prethodne sezone zabilježeni i slabiji prinosi, a ako se nastave tako nepovolji trendovi, mnogi će biti primorani da se preorijentišu na drugu proizvodnju – tvrdi Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Vilamet.

Prošlogodišnja otkupna cijena maline u RS-u iznosila u prosjeku oko 2,80 maraka po kilogramu.

- Otkup vrše vlasnici u šest hladnjača i svi nude različitu cijenu. Nekada je otkupna cijena bila ista za sve hladnjače. Međutim od prije dvije godine uzgajivači su prodavali maline od pet do osam mraka po kilogramu, pa je cijena 2023. godine pala na 2,80 maraka. Vlasnici hladnjača stalno obećavaju da će nam isplatiti, ali tek kada dobiju priliku da izvezu maline koje su otkupili od nas – pojašnjava Stojanović.

Problem je u tome što je Srbija zabranila uvoz malina dok ne prodaju svoje u inostranstvu, a cijela Bosna i Hercegovina izvozi malinu u Srbiju, a oni onda dalje izvoze u inostranstvo.

- Vlada Srbije u martu 2023. godine donijela je odluku da se zabranjuje uvoz maline iz Bosne i Hercegovine, dok ne prodaju svoju malinu. Ljudi će morati odustati od proizvodnje malina jer u ovoj godini neće imati novca za uzgoj novog roda. Ovo je izgleda početak kraja proizvodnje malina – poručuje Stojanović.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, također je potvrdio da će malinari propasti jer zavise od Srbije koja je otkupljivala maline iz BiH. Uz to otkupljivači maline u Federaciji BiH nisu je uspjeli prodati.

- Dakle, situacija je ista kao i u RS-u. Otkupna cijena malina već nekoliko godina dobro pada. U BiH nemamo ni strategije za proizvodnju malina. Mnogo se malinjaka i počupalo i proizvodi se nešto drugo, pa je proizvodnja malina pred gašenjem u cijeloj BiH. Malinarima ne može niko pomći jer otkupna cijena zavisi od svjetskih berzi i od izvoza. Srbija je zabranila uvoz naših malina i naša jedina odbrana je da mi na isti način uzvratimo Srbiji i čuvamo svoje tržište o bilo kojem prizvodu da se radi, a isto tako i prema Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi. Međutim, Vijeće ministara BiH više štiti ekonomije u Srbiji i Hrvatskoj, a za Bosnu i Hercegovinu nije ih briga – kaže Bićo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.