open-navfaktor-logo
search
Dobio odgovor
Srđan Mandić uhvaćen u laži: Šta je istina o zapošljavanju u KJKP Rad
Prije dva dana, na oficijelnoj web stranici Naše stranke i na društvenim mrežama, objavljena je izjava kandidata za načelnika sarajevske općine Centar i bivšeg ministra privrede u Vladi KS Srđana Mandića. 
26.10.2020. u 17:36
get url
text

- U KJKP Rad prije dva dana je počela raditi Šejla Gego na pravnim poslovima. Time je prekršen moratorij na zapošljavanje. U isto vrijeme prekinut je radni odnos Mersadu Smajiću i Sanelu Mulaosmanoviću, nakon tri godine rada, koji je zasnivan na produžavanju ugovora o djelu. Jedan je inženjer saobraćaja, a drugi mašinstva. Obojica su i sinovi šehida.

Ovim je prekršen zakon jer je prekršen moratorij na zapošljavanje. Prekršeno je pravilo struke jer je u Radu ogromna disproporcija između administrativnih i radnika neophodnih za funkcionisanje preduzeća s obzirom na njegovu primarnu djelatnost. I pogažena je moralna obaveza ovog društva da pokaže brigu prema djeci šehida i poginulih boraca. Sve to su uradili kadrovi SDA koji upravljaju Radom u cilju stranačkog zapošljavanja. Znaju da neće još dugo i žure da što više svojih kadrova zaposle kako bi što više utjecaja imali u javnim firmama kad uskoro dođe nova Vlada. Neće im to poći za rukom. Svi zaposleni će morati raditi po zakonu i za dobrobit firme i u tom smislu postojat će stroge kontrole, a sva nezakonita zapošljavanja kao i otkazi bit će revidirani - poručio je Mandić. 

I uslijedila je salva negativnih komentara, prozivanje zbog "tjeranja šehidske djece, inženjera, a uhljebljavanja stranačkih režimskih kadrova". 

No, oglasio se i jedan od aktera iz Mandićeve preidzborne obmane, koja se, ruku na srce, "dobro prima u narodu". 

Reakciju Merseda Smajića koju je uz dokumente čime potvrđuje svoju priču i demantira Mandića postavio na svom FB profilu, objavljujemo u cijelosti. 

- Poštovana gospodo! Osjećam potrebu da se obratim javnosti u svoje ime i u ime kolege Sanela Mulaosmanovića obzirom da se naš slučaj ovih dana koristi u predizbornoj političkoj kampanji. Odmah na početku da kažem da naš slučaj nismo nikome dali da objavljuje u javnosti, te ćemo vjerovatno svoja prava tražiti na sudu.

Gospodine Mandiću,

Vi ste na Facbook profilu Naše stranke objavili naš slučaj očigledno u svrhu predizborne kampanje, a nikako u svrhu da se on riješi. U tom kontekstu u prilogu ovog teksta objavljujem dopis koji smo Vam uputili 25.06.2019. godine kada ste obnašali funkciju ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, gdje smo tražili pokretanje inicijative za rješavanje našeg statusa, na koju nikada nismo dobili odgovor. Uzgred da napomenem da sam ja Mersad Smajić po struci MA dipl.ing.saob. i kom., i da sam dijete šehida-komandanta Prvog bataljona 105. motorizovane brigade. Kolega Sanel Mulaosmanović je dipl.ing.saob. i kom. i koji je također ostao bez oca.

Radi istine, 26.08.2020.godine objavljen je Konkurs na stranici KJKP RAD d.o.o. Sarajevo za radno mjesto: Saradnik za praćenje i kontrolu vozila putem GPS-a i sistema veza, na koji smo i aplicirali.

Konkursna procedura, zaključno sa testiranjem (pismeni i usmeni dio ispita) je okončana 28.09.2020. godine oko 11:00 sati, te je samim tim i formirana Lista uspješnih kandidata sa bodovima kako to i predviđa Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnim preduzećima i ostalim institucijama Kantona Sarajevo i to čl. 12 stav (4). Na testiranju je bilo 7 kandidata. Dakle, navedeno testiranje je provedeno prije zaključka Skupštine Kantona Sarajevo kojim je uveden moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, a koji je usvojen 28.09.2020. godine oko 18 sati.

Isti dan, za radno mjesto stručni saradnik za zastupanje, potpisana je Odluka o zasnivanju radnog odnosa izabranom kandidatu. Javni oglas za navedeno radno mjesto je objavljeno zajedno sa radnim mjestima saradnik za praćenje i kontrolu vozila putem GPS-a i sistema veza i Blagajnik-finansijski knjigovođa u naplatnom centru.

Kada je u pitanju postojeća "politička" struktura koja trenutno upravlja u KJKP RAD mogu samo da ih zamolim da mi ne "pomažu" na ovakav način. Naime, na naš zahtjev u kojem smo tražili da nam se dostavi Lista uspješnih kandidata sa bodovima, po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH, dobili smo negativan odgovor a u konačnici i poništenje dijela Oglasa koji se odnosi na radna mjesta za koje smo aplicirali.

Navedenom Odlukom prekršena je Uredba o postupku prijema u radni odnos u institucijama u Kantonu Sarajevo i to čl. 15 koji jasno definiše uslove pod kojima se konkurs može poništiti. Smatramo da je navedena Odluka donesena ishitreno imajući u vidu najavljenu sjednicu Skupštine KS na kojoj su predviđene odgovarajuće korekcije donesenog Zaključka o moratoriju na zapošljavanje.

S obzirom na navedene činjenice, te na činjenicu da smo bili uposlenici KJKP RAD preko 4 godine, da smo prošli 3 konkursne procedure, te da dobro poznajemo stanje u Preduzeću, molim Vas da naš slučaj niti jedna politička partija ne koristi u predizbornoj kampanji, a mi ćemo svoja prava najvjerovatnije tražiti putem suda.

 

 

 


  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.