open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Srpski agresor je prije 31 godinu napao i granatirao porodilište u Sarajevu i ubio pet beba
Na današnji dan, 26. maja ratne 1992. godine, usljed napada srpskog agresora na porodilište "Zehra Muidović" u Sarajevu poginulo je pet beba.
26.05.2023. u 09:30
get url
text

Po ispoljenoj monstruoznosti agresora, to je bio jedan od najstrašnijih događaja u prvim mjesecima vojne opsade koja će glavni grad Bosne i Hercegovine odsjeći od svijeta u naredne četiri godine, a opkoljeni stanovnici biti izloženi strahovitim patnjama – stalnom suočavanjem sa smrću, izgladnjivanju, žeđi, preživljavanju bez struje, lijekova i drugih životnih potrepština.

Žestoki pješadijski napad na porodilište započeo je ujutro 26. maja 1992, a popodne je uslijedilo strahovito granatiranje, neshvatljivo zdravom razumu jer su projektili ispaljeni iz topa na Poljinama i topova iznad naselja Nahorevo pogađali objekat tog tipa.

U porodilištu je bilo 130 žena i 70 novorođenčadi te je potpuna katastrofa spriječena nadljudskim naporima branilaca. Najveći dio opreme porodilišta je uništen. Dan kasnije, preživjele bebe i žene su izmješteni.

Kraj rata zatekao je zgradu porodilišta u apokaliptičnom stanju, ali je obnovljena i ponovo otvorena krajem 2010. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.