open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Šta će biti sa prijedlogom Vlade FBiH koji su potpisali Bradara i Stojanović?
Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni evropski savez zauzeli su stav da nikada ne bi mogle podržati vladu u kojoj je Vojin Mijatović (SDP) dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine.
25.04.2023. u 20:06
get url
text

Naglasili su kako nikakvi sporazumi "Osmorke" i HDZ-a ne mogu se koristiti kao alibi od visokog predstavnika za nametanje bilo kakvih nakaradnih ustavnih rješenja, a pogotovo za nametanje kompletne vlade.

VEZANI TEKST - NES i SBiH neće podržati vladu, optužili "Trojku": Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje

Nakon ovog stava postavlja se pitanje šta će biti sa predloženim sastavom buduće Vlade Federacije BiH koju su potpisali predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP).

- Mi smo samo potvrdili naše ranije stavove koje uporno naglašavamo sedmicama unazad ali izgleda da neko ne želi da ih čuje, ne želi da se odredi spram njih. Ti stavovi su jasni, ne pristajemo na kratkoročna rješenja OHR-a, smetaju nam određena kadrovska rješenja, ne slažemo sa njima i smatramo da vlade na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju biti programski orijentirane, pogotovo sa fokusom na određene projekte.

Ukoliko nemamo te tri stvari ispunjene onda je teško argumentovati u korist ulaska u određene koalicione odnose. Ovo nije ništa novo, ovo je jasnije naglašen stav od prethodnih prije par mjeseci, otkako traje proces uspostave vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine - rekao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Upitali smo da li se najnovijim stavom SBiH i NES-a mijenja situacija sa predloženom Vladom FBiH.

- Ukoliko se naprave odgovarajuće izmjene i rješenje bude dugoročno, mi nastavljamo pregovarati, tu smo - rekao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.