open-navfaktor-logo
search
Regulacioni plan
Šta će se graditi na lokaciji zgrade MUP-a KS u ulici Zmaja od Bosne nakon rušenja?
Zgrada Jedinice za saobraćaj, Sektora za putne isprave i Sektora za administraciju MUP-a Kantona Sarajevo u ulici Zmaja od Bosne rušit će se. Rušenje je planirano prema Regulacionom planu Kvadrant C Marijin Dvor, a nakon što se ovi sektori izmjeste u novu zgradu MUP-a koja će se graditi u Kolodvorskoj. Šta će se nakon rušenja graditi na ovoj atraktivnoj lokaciji, čini se, niko ne zna.
24.11.2023. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Prvi korak ka gradnji nove zgrade MUP-a KS: Skupština odobrila zaključivanje ugovora u Kolodvorskoj

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić naveo je kako su investitori platili Kantonu uklanjanje objekta MUP-a.

- Nekoliko investitora iz tog kvadranta su platili za vanjsko uređenje koje je podrazumijevalo i uklanjanje tog objekta radi izgradnje saobraćajnice, parking prostora te drugog objekta itd. To nikad nije urađeno. Taj Regulacioni plan je još važeći, međutim, izmjena je pokrenuta negdje 2018. ili 2019. godine – kazao je Kapidžić.

Kaže kako on dok je bio kantonalni ministar nije bio saglasan da se Regulacioni plan mijenja.

- Tražili su se objekti nekoliko puta veći nego što je bilo u planu. Također se tražilo i umjesto nekog parka da se ucrta objekat. Dokle se stiglo s tim, ne znam – naveo je Kapidžić.

Pitali smo i bivšeg ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića, u vrijeme dok je još bio na toj funkciji, ima li on informacija o tome šta bi se na ovoj lokaciji moglo graditi.

- Jednostavno i da hoću, neće mi niko dati informaciju povodom toga što me vi pitate. Mogu vas uputiti jedino da vlasnicima tog lokaliteta, ljudima koji uporavljaju Vladom KS tražite da vam daju te informacije. Oni upravljaju sa svim našim životima u KS. To je ozbiljna kriminalna organizacija. Je li vama normalno da novi Urbanisitički plan neće niko da dostavi u ovo ministarstvo zato što sam ja ministar.

Mene nije strah nikoga. Nemam oraha, ne mogu mi ništa, jedino da mi namjeste nešto. Nije normalno da Urbanistički plan gdje je vlada dala rok do kada da se završi, ja ga ovdje ne dobijem zato što "nema papira da se isprinta".

Ja znam da nije problem papir, problem sam ja i ova politika koju ja provodim. Nema kriminala, nema korupcije, nema ugradbe... Što bi meni slali, sačekat će novog ministra i uraditi šta se treba uraditi. Tako je i za Bjelašnicu te za sve ostale lokalitete. Zato me i sklanjaju – kazao nam je prije nekoliko dana Bečarević pojašnjavajući da je Urbanistički plan tražio od Zavoda za planiranje razvoja KS.

Iz Općine Novo Sarajevo na naš upit kazali su kako nam nisu u mogućnosti dati odgovor.

- Postojeći poslovni objekti koje trenutno koristi MUP KS nalaze se u obuhvatu Regulacionog plana Kvadrant C Marijin Dvor, za koji je donesena Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana Kvadrant C Marijin Dvor (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 11/16, 51/18 i 15/19). S obzirom na to da su aktivnosti na izradi i usvajanju navedenog plana još u toku, nismo u mogućnosti dati informaciju šta je planirano na mjestu postojećih objekata MUP-a KS – naveli su iz Općine.

Napomenuli su kako su u skladu sa važećim planom navedeni objekti bili planirani za rušenje.

- Također, informišemo vas da ova služba nema saznanja o aktivnostima, planovima i dinamici MUP-a KS, a u vezi sa izmještanjem njihovog poslovnog objekta na novu lokaciju – dodali su iz Općine.

Poslali smo upit i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Umjesto konkretnih odgovora oni su uputili na njihovu web stranicu.

Regulacioni plan Kvadrant C Marijin Dvor usvojen je 2003. godine. Proteklih godina uslijedile su pojedine izmjene i dopune.

Prema postojećem regulacionom planu, tu su planirani poslovni objekti spratnosti P+3-P+6 maksimalne visine do 25 metara.

Predviđen je i prostor za pet ambasada. Iako je prema početnim planovima spratnost predviđena za ambasade P+2 izmjenama iz 2011. godine dozvoljeno je povećanje spratnosti na P+3 do P+4 etaže. Također je ovom izmjenom došlo i do promjene predložene površine parcele sa 1.200 na 2.470 metara kvadratnih.

Također, u okviru ovog plana izmjenama iz 2016. godine predviđen je i prostor za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi čija je gradnja najavljivana mnogo puta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.