open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Šta je sa nastavkom rasprave o sigurnosti u Skupštini KS: Svrha hitnosti nije ostvarena
AUTOR: Autor: Am. S.
03.04.2024. u 15:55
get url
text
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo još nema tačan datum nastavka hitne tematske sjednice o sigurnosti.
Sjednica je u petak, 29. marta, prekinuta nakon zastupničkih pitanja. Iako su mnogi očekivali da će nastavak sjednice uslijediti ubrzo, čini se da nadležnima nije baš do hitnosti hitne sjednice.
O datumu nastavka pitali smo predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića.
- Još ne znamo. Službe usklađuju termine zato što i Općinsko vijeće Centar zakazuje svoje neke sjednice, da li nastavak svoje neke hitne, ne znam. Mi smo također trebali imati danas, pa smo odložili zbog toga. Petak je neradni.
Ostao je četvrtak da vidimo da li zastupnicima odgovara. Očekujemo danas u toku dana da nas obavijeste da li će sala biti slobodna, ako ne, onda ćemo morati vjerovatno u ponedjeljak ili utorak naredne sedmice – kazao je Okerić za Faktor.
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić komentirao je za naš portal odugovlačenje sa zakazivanjem nastavka sjednice.
- Prije svega, svrha hitnosti nije ostvarena. Čim smo mi tu sjednicu zakazali deset dana nakon Kolegija koji je održan. Također, i onaj prekid koji smo imali... Mogli smo nastaviti za dva sata ukoliko smo željeli da imamo hitnu sjednicu. Da to bude sjednica koja bi ostvarila svoju svrhu – istakao je on.
Kaže kako ne vidi koji su razlozi za jedno ovakvo postupanje, odugovlačenje.
- I sami vidimo da se situacija u KS što se tiče sigurnosti nije promijenila. Ponovo imamo bacanje bombi, čak i na neke nosioce vlasti. Sigurno je kako je stepen organizovanog kriminala u KS na jako visokom nivou, bez obzira na to šta govore nosioci vlasti – rekao nam je Bandić.
Naveo je kako još nisu dobili informaciju kad će se taj nastavak održati.
- Vjerujte mi, i sam sam iznenađen. Odnosno, generalno skupštinska većina koja obnaša vlast jako sporo pokreće sve procedure koje su bitne za građane. Samo procedure koje su njima u interesu, one partikularne, to završavaju u organima izvršne vlasti bez obzira na to da li to korespondira sa pravnim okvirom koji trenutno imamo u KS. Što se tiče njihovog načina vođenja, vidimo na koji način oni to obavljaju – zaključio je Bandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.